пʼятниця, 26 грудня 2014 12:23

У Криму на військовий облік ставлять і росіян, і українців - кримчанка

У Криму на військовий облік ставлять і росіян, і українців - кримчанка
facebook.com

На службу до російської армії в Криму призивають і українців, і росіян. Про це Gazeta.ua розказала активістка і блогер Єлизавета Богуцька. Її 16-річного сина 24 грудня дзвінком запросили прийти до воєнкомату і стати на облік. Хлопець має український паспорт.

"Мені подзвонив син. Сказав, що йому подзвонили і передали: якщо він сьогодні не стане на військовий облік, його справу передадуть до прокуратури. Я заспокоїла Даніка. Він українець. Служити в російській армії не повинен. Він передзвонив туди, звідки був дзвінок. Але йому відповіли, що в Криму ставлять на облік всіх: і росіян і українців. Нібито, Крим від ворога повинні захищати всі. Який ворог?", - розказує Єлизавета Богуцька.

"Жінка по телефону не представилася. Сказала, що армія - це обов'язкова військова повинність і служити будуть всі. Мабуть, вона не почула, що він українець. Я йому порадила нікуди не ходити до Нового року. А потім прийти до військкомату з українським паспортом.

Вони, мабуть, мали на увазі, що у більшості росіян збереглися українські паспорти. Ймовірно, тому сказали, що служити повинні всі, не розділяючи їх по цивільним ознакам. Ну і, тим більше, Аксьонов нещодавно заявив, що російські паспорти отримали 100% жителів Криму. Мабуть, вони вважають, що вже всі українці покинули Крим. А ті, хто лишився, зовсім не українці, а просто не встигли отримати новий документ", - говорить жінка.

"Мені написала мама хлопчика, який навчався з Данею в українській гімназії в Сімферополі. Сказала, що її свекор, ватник, ходив у військкомат. Писав заяву, щоб його онук змив кров'ю ганьбу бандерівських батьків і йшов служити в російську армію кудись подалі від Криму. Але мати хлопчика пішла в військкомат із ним, пред'явила відмовну довідку. Там поставили позначку, що хлопчик-українець. У мене справа ускладнюється тим, що після обшуку я не знайшла свою відмовну довідку, де вписаний син. Він може автоматично у них вважатися громадянином Росії", - додає Богуцька.

8 вересня цього року в будинку Єлизавети Богуцької провели обшук, потім відправили на допит до Центру протидії екстремізму в Сімферополі. Жінка має проукраїнську позицію та активно демонструє її у своїх постах в соцмережах та у блозі.

Зараз ви читаєте новину «У Криму на військовий облік ставлять і росіян, і українців - кримчанка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі