четвер, 12 серпня 2010 12:24

В Європі не хочуть купувати дорогу прикарпатську електроенергію

В Європі не хочуть купувати дорогу прикарпатську електроенергію

Останні півроку на Бурштинській ТЕС, що на Івано-Франківщині, працює тільки половина блоків. Через зростання цін на паливо вона не експортує електроенергію до країн східної Європи. Проблема полягає в тому, що прикарпатська енергія одна з найдорожчих в Старому Світі.

Експорт зупинили ще 1 березня. НЕК "Укренерго" не пройшла в аукціоні для експорту електроенергії до східної Європи. Учасників торгів насторожило, що Бурштинська ТЕС має проблеми з забезпеченням вугілля газової групи, і не зможе повністю завантажити свої потужності.

Вугілля купують у ДП "Вугілля України". За добу станція використовує 10-13 тис. т сировини. Газ з минулого року у виробництві не використовують.

Сьогодні Бурштинська ТЕС забезпечує продукцією лише Україну. Щодоби виробляє 14-15 замість 25-30 мільйонів кВт/год.

На електростанції нікого не звільняли. Ситуація на міжнародному ринку не вплинула на роботу станції, триває реконструкція 7-го енергоблоку. Так змалював Gazeta.ua ситуацію директор Бурштинської ТЕС Мирон Романів. Ремонтні роботи обійдуться в 400 млн гривень.

Минулого року Україна скоротила експорт електроенергії на 49 %. Аби зменшити собівартість електроенергії необхідно модернізувати обладнання.

В Україні тільки "Бурштинський енергоострів" під'єднаний до електромереж країн ЄС.

Також він забезпечує електроенергією Закарпатську, Івано-Франківську та Львівську області, та охоплює майже 3 мільйони осіб.

Бурштинську ТЕС побудували в середині 70-х років минулого сторіччя. На той час вона була шостою у світі за виробничими потужностями. "Завдяки" її роботі Бурштин входить до трійки найбільш забруднених міст України.

Зараз ви читаєте новину «В Європі не хочуть купувати дорогу прикарпатську електроенергію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі