пʼятниця, 28 січня 2011 13:43

В Африці знайшли давні знаряддя праці віком 120 тисяч років (ФОТО)

Міжнародна група вчених під керівництвом Ханса-Петера Юрпманна з Тюбінгенського університету (ФРН) і Саймона Армітажа з Лондонського університету (Велика Британія) виявила в Джебель-Файя (ОАЕ) знаряддя праці Homo sapiens. Вік знахідки оцінюють у 100-120 тис. років.

Розкопки проводилися в 2003-2010 роках. Серед інструментів - порівняно примітивні ручні сокири, шкребки і дироколи.

Це свідчить про те, що люди залишили Африку 125-130 тис. років тому - набагато раніше, ніж було прийнято вважати.

Попередні знахідки свідчили про те, що люди йшли через Суецький перешийок. Але, згідно з новими даними, вони прибули на Арабський півострів прямо з Африканського Рогу. Виявлені знаряддя праці мають риси, специфічні для Східної Африки, а не для Близького Сходу. Іншими словами, технічні нововведення були зовсім не обов'язкові для того, щоб люди змогли почати розселення по всіх континентах. Судячи з усього, вони просто чекали зручного моменту, а коли він настав, не змогли втриматися від цікавості.

Річ у тім, що приблизно 130 тис. років тому льодовиковий період змінився потеплінням, і на Арабський півострів обрушилися дощі. Вони вкрили його озерами та річками, зручними для навігації. Одночасно з цим рівень південної частини Червоного моря знизився, і люди отримали коротку можливість дістатися до Аравії водним шляхом: треба було подолати лише 4 км.

Втім, наприкінці минулого року ізраїльські вчені повідомили про виявлення в печері Кесем зубів, дуже схожих на людські. Їх вік оцінюють в 400-200 тис. років. Можливо, деякі групи Homo sapiens вибиралися з Африки ще раніше.

Чи були відважні мандрівники нашими предками? Занадто велика ймовірність того, що вони все ж таки вимерли під час подальших кліматичних змін та інших негараздів, а ми ведемо свою генеалогію від тих, хто вийшов з Африки сушею декількома десятками тисяч років пізніше. Генетичні дослідження засвідчили, що наші безпосередні предки залишили Чорний континент приблизно 60 тис. років тому.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «В Африці знайшли давні знаряддя праці віком 120 тисяч років (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі