четвер, 16 серпня 2007 18:39

Ющенко підняв з дна Чорного моря амфору

Президент Віктор Ющенко ознайомився з роботою міжнародної підводно-археологічної експедиції "Візантія-2007", що проходить 10–21 серпня в акваторії Чорного моря неподалік Херсонеса.

До складу експедиції увійшли 29 дослідників з України та США, повідомляє прес-служба президента.

Як поінформував Ющенка керівник експедиції від України, директор департаменту підводної спадщини Інституту археології НАНУ Сергій Воронов, головна мета "Візантії-2007" – проведення підводних розкопок залишків вітрильно-веслового корабля часів Візантії (орієнтовно ІХ–Х ст.), який був віднайдений під час попередньої міжнародної експедиції "Чорне море–2006".

За словами керівника американської частини експедиції – директора Інституту археологічної океанографії Університету Род-Айленд Роберта Балларда, вчені з"ясували, що на борту візантійського судна, який знаходиться на глибині 139 метрів, основним вантажем є старовинні амфори, вміст яких поки що невідомий.

Ющенко мав можливість спостерігати за роботами, які проводяться з використанням найсучаснішого обладнання, зокрема, телекерованих підводних апаратів.

Після цього президент, керуючи підводним апаратом, особисто підняв з глибини одну з амфор, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко підняв з дна Чорного моря амфору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі