вівторок, 27 листопада 2007 08:25

Уряд Іраку має намір продовжити американську присутність

Уряд Іраку планує запропонувати США довгострокову військова присутність у країні в обмін на гарантії безпеки, передає в понеділок агентство Associated Press. Як частина стратегічного партнерства з Вашингтоном вже розроблений проект міжурядової угоди. За словами двох високопоставлених джерел у іракському керівництві, що представляють різні політичні партії, у рамках цієї угоди Багдад добиватиметься закінчення багатонаціональної військової місії ООН і зняття обмежень на суверенітет країни. За це американці отримають, зокрема, пільгові умови для інвестицій.

Крім того, угода передбачає, що військові бази США будуть виведені за межі населених пунктів, а чисельність американського військового контингенту скоротиться з нинішніх 160 тисяч до 50 тисяч військовослужбовців. Іракська влада нестиме повну відповідальність за безпеку всередині країни.

План подальшої співпраці зі США був представлений на закритому засіданні парламенту Іраку в неділю. Як повідомляється, основні заперечення надійшли від депутатів, що підтримують радикального духовного лідера Муктаду аль-Садра.

Тим часом у Вашингтоні радник президента США Джорджа Буша з військової операції в Іраку генерал-лейтенант Дуглас Льют підтвердив агентству наявність проекту угоди, назвавши її "набором принципів, з яких можна починати офіційні переговори" між Іраком і США. За його словами, такі переговори пройдуть у 2008 році і мають завершитися до липня, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Уряд Іраку має намір продовжити американську присутність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі