четвер, 26 липня 2007 14:24

Унікальний слов"янський монастир розкопали ченці на Закарпатті

Унікальний слов"янський монастир розкопали ченці на Закарпатті
У селі Грушеве, на Закарпатті, шість ченців знайшли фундамент найдавнішого в слов"янському світі – Грушевського монастиря. Він був зруйнований 300 років тому.

Там також знайшли 4 богословні книги і "Буквар" закарпатських послушників. На півтораметровій глибині виявлені фрески, осколки кераміки і нетлінні останки ченців-русинів.

70-річний настоятель Грушевського монастиря панотець Стратонік запевняє, що знахідкам шкоди не заподіяли. Їх акуратно склали в дерев"яні скриньки і заховали від сонця.

Ченці неодноразово зверталися за допомогою до археологів. Але ті від досліджень відмовилися. Не знайшли коштів на розкопки.

Зараз усі розкопки в селі Грушеве законсервовані. Археологи шукають гроші на дослідження монастиря Х століття, а ченці чекають юридичного захисту. Їх звинувачують у незаконних діях.

Святу обитель X століття шукали археологи зі всього світу. Імовірно тут існувала перша слов"яно-руська друкарня, де видавалися книги ще до появи першого на Русі Букваря Івана Федорова. Не виключено, що в підвалах монастиря працювали першодрукарі Кирило і Мефодій, повідомляє 1tv.ru.

Зараз ви читаєте новину «Унікальний слов"янський монастир розкопали ченці на Закарпатті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі