пʼятниця, 26 липня 2024 10:14

Помер провідний український авіаконструктор Дмитро Ківа

Помер провідний український авіаконструктор Дмитро Ківа
Український авіаконструктор Дмитро Ківа помер 24 липня. Фото: glavcom.ua

У середу, 24 липня, на 82 році життя помер український авіаконструктор, колишній гендиректор компанії "Антонов" Герой України Дмитро Ківа.

Його шлях на ДП "Антонов" розпочався у 1964 році, після закінчення Харківського авіаційного інституту. Про це повідомляє пресслужба державного авіаційного підприємства "Антонов".

Спочатку Ківа був провідним спеціалістом, конструктором у підрозділі, який розробляв конструкції фюзеляжів літаків. За кілька років став провідним конструктором, заступником головного конструктора. Із 1987 року - головний конструктор. Із 1990 до 2005 року - перший заступник генерального конструктора. А в період з 2005 до 2015 року очолював роботу підприємства на посаді президента - генерального конструктора. З 2015 до 2016 року був генеральним конструктором.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Boeing та "Антонов" планують спільно виробляти безпілотники

Під керівництвом Ківи "Антонов" вдало подолав важкий економічний період у країні. На підприємстві зберегли і розвинули школу літакобудування, виробничі потужності з серійного виготовлення літаків у Києві. Колектив поповнився молодими фахівцями. Було створено також гнучку систему перспектив, орієнтовану не тільки на заробітну плату, а й на одержання житла, можливість брати участь у зовнішньоекономічній діяльності. Значно поширилася співпраця підприємства з інститутами НАН України.

"З його ім'ям пов'язаний розвиток напрямку сертифікації авіаційної техніки, перш за все, комерційного варіанта "Руслана" - літака Ан-124-100. Ківа брав безпосередню участь у створенні практично всіх літаків "Антонов", зокрема: Ан-3, Ан-28, Ан-32, Ан-74, Ан-70, Ан-124 "Руслан", Ан-225 "Мрія", Ан-140, Ан-148, Ан-158, Ан-178, Ан-132D та численних модифікацій машин сімейства "АН". Дмитро Семенович - автор понад ста наукових праць, присвячених авіабудуванню, 18 авторських свідоцтв і патентів у галузі розроблень пасажирських, транспортних, багатоцільових літаків, досліджень і розробок літаків короткого зльоту та посадки", - йдеться у повідомленні.

Ківа також мав нагороду міжнародної організації з забезпечення безпеки польотів (FSF).

Дмитро Ківа - Герой України, академік Національної академії наук України, заслужений діяч науки і техніки України, доктор технічних наук, професор, лавреат Державної премії України. Відзначений багатьма орденами й медалями України, зокрема орденом Ярослава Мудрого, орденом Держави, "За заслуги" трьох ступенів.

Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини колишніх посадовців ДП "Антонов": гендиректора та начальника підрозділу з авіабезпеки.

Їм загрожує до 15 років тюрми. В СБУ зазначають, що злочинні дії ексчиновників призвели до тимчасового захоплення стратегічно важливого аеродрому під час боїв за Київ та знищення літака АН-225 "Мрія".

Зараз ви читаєте новину «Помер провідний український авіаконструктор Дмитро Ківа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі