середа, 04 травня 2011 13:22

Українську міліцію до Євро-2012 перейменують, а потім ще й розділять

Українську міліцію до Євро-2012 перейменують, а потім ще й розділять

До футбольної першості Євро-2012 українська міліція буде перейменована й розділена на поліцію та жандармерію. Про це виданню "Сегодня" повідомив один з розробників законопроекту "Про поліцію", народний депутат Василь Грицак (Партія регіонів).

Як розповів Грицак, орієнтовно 15 травня на раді Союзу генералів органів внутрішніх справ обговорюватиметься цей законопроект, а потім його подадуть в Раду: "Гадаю, до Євро-2012 встигнемо прийняти".

Законопроект передбачає нову форму для правоохоронців, наявність поліції і жандармів (по суті - патрульні, тоді як поліцейські займатимуться розшуком, проведенням спецоперацій тощо).

"Зразки форми вже готові, - сказав Грицак. - У поліцейських вона буде темно-синьою - як у французьких, у жандармів - чорною. Що стосується зарплати, то в рядового складу вона має бути близько 500 доларів (зараз близько 2000 грн, тобто 250 доларів), у керівництва - на 500 доларів більше. Крім того, в Тернопільській, Рівненській областях не може бути генеральських посад. Не тому, що це західні області, а виходячи з кількості підлеглих".

Крім того, профспілка атестованих працівників органів внутрішніх справ планує 10 травня зареєструвати у Верховній раді альтернативний законопроект "Про поліцію".

Як розповів голова профспілки Анатолій Онищук, мета проекту - перевести роботу нашої міліції на стандарти європейської поліції. "Після перейменування ми підемо від робітничо-селянської назви "міліція" і негативу, який з нею пов'язаний", - сказав Онищук.

"Як в Європі і США, ми теж пропонуємо перевести наші органи правопорядку від каральних функцій до соціальних. Це означає, що поліцейські повинні будуть допомагати людям, навіть якщо людина просто звернеться за порадою, як вийти з тієї або іншої життєвої ситуації. Червона нитка законопроекту - дотримання прав громадян. Так, при затриманні поліцейський повинен буде дуже чітко роз'яснити людині, за що саме його затримали, і його права: на дзвінок і адвоката, зберігати мовчання. У законопроекті прописані навіть такі нюанси як те, що зупинивши водія, поліцейський не повинен займати у нього багато часу", - зазначив він.

"Зараз співробітники міліції права і обов'язки затриманим якщо і пояснюють, то тільки за власною ініціативою - документу, що зобов'язує їх це робити, немає", - пояснили в прес-службі київської міліції.

А ось міняти форму, на думку Онищука, не обов'язково: "Хіба що можуть помінятися шеврони (нашивки на рукавах)". Щоб зробити роботу поліцейських якіснішою, профспілка працівників ОВС пропонує зменшити навантаження на дільничних ("Зараз один обслуговує близько десятка сіл, ми ж плануємо, що нормою стане не більше 3 тисяч підопічних".) і підвищити їм зарплату. "Правда, по тисячі доларів, як в інших країнах, платити поки не готові", - говорить Онищук.

Зараз ви читаєте новину «Українську міліцію до Євро-2012 перейменують, а потім ще й розділять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі