пʼятниця, 08 жовтня 2021 02:52

Українські школярі навчатимуться за партами стоячи

Українські школярі навчатимуться за партами стоячи
У львівських школах встановили парти, за якими можна працювати стоячи. Фото: city-adm.lviv.ua

У кількох школах Львова встановили парти-конторки, за якими можна працювати стоячи. Учителі не змушують дітей постійно стояти. Лише рекомендують регулярно міняти свою позу.

Використання таких парт - пілотний проєкт. Запустили його цьогоріч, повідомила пресслужба Львівської міськради.

Стоячі парті вже є в школі № 31, ліцеї ім. Василя Стуса і ліцеї №52 ім. Миколи Лобачевського. Відтепер першокласники що 15 хв змінюють положення свого талі з сидячого на стояче і навпаки. Парти-конторки залишаться з дітьми до 11-го класу.

В Україні почали вивчати іноземний досвід боротьби з малорухливістю у школах ще з 2018 року. Запускаючи такий проєкт, вчителі спиралися на іноземні дослідження. У них стверджується, що понад 80% часу поза сном діти проводять сидячи. Це погано впливає на здоров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно сидіти, щоб не мати проблем із поставою

"У багатьох закордонних школах у класах використовуються також парти-конторки. Схожі проєкти діють у Великій Британії, Німеччині, Японії, Австралії, а у США так навчаються вже понад 1 млн учнів. Результати такої методики лише позитивні. Крім поліпшення постави та зору, учні стають більш сконцентрованими, у них покращується пам'ять і навіть поведінка", - ідеться в повідомленні.

Пілотний проєкт відбувається під наглядом медиків із медичних центрів.

"Першачки з пілотних класів проходять медичне обстеження у вересні-жовтні. Аналогічний огляд відбудеться в кінці навчального року. Крім цього, впродовж навчання проводитимуться регулярні тестування уваги та пам'яті учнів, а також умов їхньої життєдіяльності", - додали в мерії.

Батьки мають мотивувати дітей до навчання. Наприклад, дитину треба навчати в ігровій формі. У процесі вигадати гру, під час якої потрібно буде виконати схожі завдання. Також варто підтримувати захоплення дитини й дати їй можливість самій обрати, чим зайнятися.

Зараз ви читаєте новину «Українські школярі навчатимуться за партами стоячи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі