пʼятниця, 13 червня 2008 17:37

Українські фермери оголосять страйк

Асоціація фермерів і приватних землевласників України ухвалила рішення про проведення страйку під стінами Кабміну, Верховної Ради і Адміністрації Президента. Мета акціі- привернути увагу представників влади до численних проблем, що існують в аграрному секторі.

Як повідомив президент асоціації Іван Томич, страйк планують провести в другій половині червня. Точна дата проведення акції буде названа у вівторок, 17 травня, на засіданні страйкового комітету.

За словами І.Томича, акція буде своєрідним "попередженням, сигналом всім гілкам влади". Серед причин протесту глава асоціації назвав низькі закупівельні ціни на тваринницьку продукцію (молоко і м"ясо) і зерно, численні рейдерські акції, а також неналежне виконання чинного законодавства в частині земельних відносин.

Асоціація вимагає встановити мінімальні закупівельні ціни на продовольчу пшеницю на рівні 1300 грн. за тонну, 1100 грн. за тонну фуражу. Разом з тим, фермери вимагають поліпшення фінансування села. "Фінансово-кредитна політика... сьогодні є згубною або, говоритимемо, працює проти сільгоспвиробників. А найголовніше і вирішальніше - це рейдерство, яке проводиться проти фермерів. Просто відбирається земля, власність, відбувається "розкуркулювання", - підкреслює І.Томич.

У зв"язку з цим асоціація вимагає врегулювати питання земельних відносин у країні, зокрема, провести інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення, а також ухвалити закони про Земельний кадастр і про ринок землі.

Нагадаємо, раніше об"єднання аграріїв підготували звернення до уряду України з проханням прийняти заходи для забезпечення стабільної ситуації на внутрішньому ринку зерна. Серед причин для хвилювання аграрії називають до цих пір не затверджену Державну програму "Зерно України 2008-2015", недостатні об"єми елеваторів в Україні для зберігання зерна. Крім того, вони просять "максимально сконцентрувати" державні кошти для закупівлі Аграрним фондом за рахунок засобів держбюджету в липні-серпні по ринкових цінах пшениці урожаю 2008 року на рівні 1,5-2 млн. тонн, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ.

Зараз ви читаєте новину «Українські фермери оголосять страйк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі