середа, 20 грудня 2017 22:59

Українська альпіністка підкорила 7 найвищих вершин світу
6

Фото Тетяни Яловчак
Фото Тетяни Яловчак
Фото Тетяни Яловчак
Фото Тетяни Яловчак
Фото Тетяни Яловчак

Українська альпіністка Тетяна Яловчак минулого тижня піднялась на пік Вінсон – найвищу вершину Антарктиди. Цією точкою вона завершила програму "7 вершин" і стала першою українкою, якій це вдалось. Її змогли обігнати лише чотири чоловіки з України.

"Пік Вінсона був непростим. Там нас застав шторм, хоча обіцяли гарну погоду. Три дні сиділи в палатці. Висовувалися назовні і не бачили на відстані двох метрів. Був сильний вітер зі снігом. Нижній табір на висоті більше трьох тисяч метрів взагалі порвало. Балони і деяке залишене спорядження полетіло за вітром", - розповіла Gazeta.ua Тетяна Яловчак.

Першою точкою з програми стала гора Кіліманджаро в Африці. На неї Яловчак піднялась у березні 2012-го. Потім жінка зійшла на російський Ельбрус, Аконкагуа в Аргентині, Еверест, Деналі на Алясці, Піраміду Карстенз у Новій Гвінеї і Косцюшко в Австралії.

  Фото Тетяни Яловчак
Фото Тетяни Яловчак

"Похід на Еверест був найдовшим – 50 днів. Експедиція коштувала близько 60 тисяч доларів (майже 170 тис. грн. – Gazeta.ua). Спонсорів не знайшла, тому продала квартиру", - продовжує альпіністка. Вона родом з Донецька. До війни на Донбасі мала туристичний бізнес. Влітку 2014-го переїхала до Києва. Зараз читає лекції про сходження в горах і лідерство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Світ навиворіт" здійснив найдорожчу експедицію у своїй історії до Японії

"На Еверсті найважчий останній тиждень. Коли доходиш до висоти у сім тисяч метрів майже нічого не їси і мало п'єш. Апетиту немає, та і справляти нужду ніде. В палатці на такій висоті спати практично неможливо. Потрібно сидіти і впиратись ногами в камінь. Вийти в туалет -небезпечно. Наші помічники, місцеві жителі шерпи, останні три дні нічого не їдять і майже не п'ють. В цей час ідеш на резерві тих сил, які були накопичені попередньо".

  Фото Тетяни Яловчак
Фото Тетяни Яловчак

Тетяна стала другою українкою, яка підкорила Еверест. До неї це зробила Ірина Галай з Мукачевого.

"Я свідомо пішла з групою на наступний день після Ірини. Не мала на меті змагатись. В першу чергу, піднімаюсь на гору, щоб перевірити себе і свої можливості", - пояснює Яловчак.

21 жовтня 1991 року біля озера Гокіо (4816 м над рівнем моря) відбувся найбільш високогірний запуск повітряної кулі. Через вершину гори Еверест з Непалу в Тибет перелетіли на двох повітряних кулях четверо екстремальних англійців.

Зараз ви читаєте новину «Українська альпіністка підкорила 7 найвищих вершин світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі