середа, 13 лютого 2013 17:09

Українці тихо недолюблюють чорних, арабів, циган та євреїв

Українці тихо недолюблюють чорних, арабів, циган та євреїв
Фото: dt.ua
Міжетнічні, міжрасові та міжнаціональні відносини в українському суспільстві можна охарактеризувати як помірно відчужені.

Значення Індексу міжетнічної дистанційованості становить 4,5 бала за 7-мибальною шкалою.

Про це свідчать дані соціологічного дослідження, проведеного "Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), пише "Дзеркало тижня".

Як показали дані соціологічного опитування, у 2012 році міжетнічне відносини в українському суспільстві зазнали деяких змін, пов'язаних зі зменшенням дистанції по відношенню до представників слов'янського етносу, євреяїв і кавказців.

Найбільша соціальна дистанція спостерігається по відношенню до представників ромської національності, чорношкірих, азіатів та арабів. У відношенні до цих груп існує латентна ксенофобська установка.

Для Західноукраїнського макро-регіону характерні виражені ксенофобські установки щодо арабів, чорношкірих, кримських татар і євреїв.

Для Східного макро-регіону характерно неприйняття азіатів, арабів, а також представників західноєвропейської та атлантичної національно-культурної групи (німців, французів, американців, канадців).

Більшість українців категорично засуджує расову, етнічну і національну дискримінацію як інструмент в руках політиків. 65% опитаних вважають, що політики повинні нести відповідальність за дискримінаційні вислови.

24,9% вважають, що дискримінаційні вислови є неприпустимими, але не карними.

4,3% вважають, що пересічні громадяни мають право на подібні висловлювання, а політики – ні. 5,8% респондентів вважають дискримінаційні вислови одним із проявів свободи слова.

Дослідження "Регіональна толерантність, ксенофобія і права людини в 2012 році" було проведено "Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС)" на замовлення "Інституту прав людини, протидії екстремізму і ксенофобії (IHRPEX)".

Опитування проводилося методом особистого інтерв'ю в 110 населених пунктах. Опитано 2048 респондентів старше 18 років. Помилка вибірки не перевищує 2,2%.

Зараз ви читаєте новину «Українці тихо недолюблюють чорних, арабів, циган та євреїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

57

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі