четвер, 05 листопада 2020 11:46

Українці почали зменшувати пересування

Українці почали зменшувати пересування
На роботу також стали ходити рідше — падіння становить 8% за місяць. Фото: pixabay

За останній тиждень пересування українців на авто чи пішки скоротилося на 4%.

Також за останній місяць падіння становило 14%, повідомили в дослідженні Центру економічної стратегії.

Фахівці використали дані щодо вартості оренди житла, мобільності громадян, пошуку роботи і вакансії, оплати терміналами Приватбанку і Приват24, а також споживання електроенергії. Згідно з даними, що збирають Apple та Google, пересування машиною чи пішки скорочується практично щодня. За останній тиждень падіння становило близько 4%, за місяць - близько 14%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали права, на порушення яких найчастіше скаржаться українці

На роботу також стали ходити рідше - падіння становить 8% за місяць. Аналітики вважають, що тут можуть мати місце декілька факторів - сезонне скорочення активності після вересня, нові карантинні заходи та зменшення пересування громадян як прояв обережності. На 27 жовтня ринок праці дещо охолодився після активного вересня. За місяць щотижневе надходження нових вакансій знизилося на 8%, а нових резюме стали публікувати на 4% менше, порівняно з кінцем вересня. Найбільше падіння нових вакансій у сфері ресторанного та готельного бізнесу, а також у сфері обслуговування.

Споживання електрики скориговане на температуру трохи зросло за останній тиждень (+3%), хоча впродовж жовтня споживання було стабільне. Ще з кінця вересня споживання перебуває на рівні 2019 року, що може свідчити про відновлення економіки після карантину. Загалом з періоду найжорсткіших карантинних обмежень рівень використання електрики зріс на 23%. Ці дані скориговані на температуру повітря, тому цей фактор виключений.

"Платіжна активність населення стабільна. Користування Приват24 та POS-терміналами перебуває в горизонтальному коридорі. Початок жовтня був піком активності й за місяць кількість операцій через Приват24 впала на 11%. Проте за користуванням фізичними POS-терміналами в торгових точках ми не бачимо негативних трендів", - повідомили в результатах дослідження.

Дані для трекера надали компанії Google, Apple, Work.ua, Rabota.ua, ЛУН, Укренерго, Dragon Capital і Приватбанк.

Міністерство охорони здоров'я пропонуватиме посилити карантинні обмеження. Йдеться про повну заборону масових заходів, заборону роботи спорт-комплексів і басейнів, а в ТРЦ дозволити працювати лише магазинам. Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко на брифінгу.

Зараз ви читаєте новину «Українці почали зменшувати пересування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі