вівторок, 13 листопада 2007 19:59

Українці назвали cвої найважливіші життєві цінності (ОПИТУВАННЯ)

В ході всеукраїнського соціологічного дослідження, проведеного Інститутом Горшеніна в рамках річної програми досліджень Ментальні основи вибору, українці назвали найважливішими життєвими цінностями здоров"я і матеріальну забезпеченість і схарактеризували полягання моралі в суспільстві як незадовільне.

Згідно з результатами дослідження, половина опитаних українців вважають незадовільним загальне полягання моралі в українському суспільстві сьогодні, 37,3% вважають такий стан задовільним, на думку 3,4% - загальний стан моралі достатній високим, 9,3% - важко відповісти. Найкритичніше оцінюють полягання моралі в суспільстві ті, для кого головними носіями моральних цінностей є сім"я і церква.

При цьому головним носієм моральних цінностей сім"ю вважають 74% опитаних, державу - 34,6%, церкву - 33,6%, школу або іншу учбову установу - 31,3%, телебачення і кінематограф - 21,9%, літературу - 21,7%, інше - 0,6%; 4,5% респондентів не відповіли.

На питання: "Як Ви вважаєте, чому зазвичай людина дотримується моральних норм", переважна більшість опитаних (56%) відповіли, що через внутрішнє переконання, 22,8% - щоб добре виглядати в очах тих, що оточують, 14,9% - щоб уникнути засудження тих, що оточують, 04% - інше, 5,8% - важко відповісти.

Крім того, третину українців допускають подружню зраду, дві третини - дошлюбні статеві зв"язки,18% - гомосексуальні відносини, кожен восьмий респондент допускає, що водій може сісти за кермо в нетверезому стані.

Серед життєвих цінностей найважливішими респонденти назвали здоров"я (75%) і матеріальну забезпеченість (68%).

Дослідження також показало, що дві третини українців вважають неприпустимою грубість, нецензурні лайки. Половина опитаних не бачать нічого ганебного в тому, щоб привласнити знайдену річ або відхилитися від сплати податків. Дві третини українців вважають допустимими заявити в правоохоронні органи на знайомого у разі здійснення їм дрібного злочину.

Крім того, більше 70% українців вважають, що українське суспільство не розвивається або зупинилося в своєму розвитку. Зокрема, 36,7% опитаних вважають, що суспільство не розвивається, 33,9% вважають, що суспільство приходить в занепад, і лише 18,9% висловили думку, що суспільство розвивається. 9,8% опитаним було важко відповісти, 0,8% рахують інше.

Всеукраїнське дослідження Ментальні основи вибору проводилося з 1 по 10 листопада 2007 року в 1290-ти населених пунктах України. Погрішність вибірки не перевищує 2,2%, повідсомляє censor.net.ua.

Зараз ви читаєте новину «Українці назвали cвої найважливіші життєві цінності (ОПИТУВАННЯ)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі