вівторок, 30 березня 2021 16:47

Україна перша у світі прирівняла електронний паспорт до звичайного - що треба знати

Україна перша у світі прирівняла електронний паспорт до звичайного - що треба знати
За відповідну постанову проголосували 302 народних депутати. Фото: pinterest.com

Верховна Рада України у 2-му читанні ухвалила законопроєкт про використання цифрових документів.

Україна першою у світі прирівняла електронні паспорти до звичайних. За відповідну постанову проголосували 302 народні депутати, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram.

З 23 серпня 2021 року цифровий паспорт у застосунку "Дія" зобов'язана приймати кожна організація.

"Це інноваційний крок не тільки для нашої країни, але і для всього світу. Біометричний закордонний паспорт або ID-карта в "Дії" з 23 серпня 2021 року на законодавчому рівні стануть повним аналогом паперового або пластикового документів", - наголосив Федоров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 20% українців не користуються е-послугами через відсутність інтернету

Мінцифри розповіли, як користуватися електронними документами. Щоб перевірити дійсність паспорту, треба відсканувати QR-код з іншого пристрою.

- натисніть на іконку зчитувача в правому верхньому куті;

- наведіть камеру смартфона на QR - паспорт перевіриться автоматично;

- додаток сповістить вас про результат перевірки.

Підтвердити особистість та надіслати копію документа також можна за допомогою коду.

Документ автоматично підтягується у застосунок з реєстру. Паспорта-книжки зразка 1994 року не відображаються в "Дії". ID-карту можна оформити незалежно від місця реєстрації.

"У будь-яких життєвих ситуаціях, де потрібен паспорт, використовуйте цифровий документ і підтверджуйте особистість. Максимально зручно.

Відкриття банківського рахунку онлайн, касові операції в банку, подорож поїздом або літаком всередині країни, заселення в готель, отримання посилок на пошті, підтвердження віку в супермаркеті", - написав Федоров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількість користувачів застосунку "Дія 2.0" наблизилася до 4 млн

До сервісу інтегрувалися вже 10 аеропортів: "Бориспіль", "Київ", "Одеса", "Львів" ім. Данила Галицького, "Харків", Запоріжжя, "Миколаїв", "Івано-Франківськ", "Херсон", "Дніпропетровськ".

QR-коди здатні зчитувати більшість сучасних пристроїв та смартфонів.

Також із застосунком співпрацюють Приватбанк, "Нова пошта", Укрпошта, "Цитрус", Монобанк, АТБ, VARUS, "Велмарт", Укрзалізниця, "Альфа-Банк", Lifecell, Vodafone та інші.

Мінцифри презентувало мобільний додаток "Дія" в лютому 2020 року. У ньому доступні закордонний біометричний паспорт, ID-картка та інші документи.

Зараз ви читаєте новину «Україна перша у світі прирівняла електронний паспорт до звичайного - що треба знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі