понеділок, 24 березня 2008 18:35

Україна переходить на "літній" час

Україна переходить на "літній" час
У ніч проти неділі, 30 березня, о 3 годині за київським часом на території України переведенням стрілки годинників на одну годину вперед запроваджується "літній" час на період до 26 жовтня 2008 року.

Традиційно перехід на "літній" час здійснюється в останню неділю березня.

Практика щорічного переходу на "зимовий" і "літній" час діє сьогодні більш ніж у 100 країнах світу. У деяких країнах дата переходу визначається з урахуванням регіональних традицій. Вперше годинникову стрілку перевели у Великобританії 1908 року. У СРСР перехід на "літній" час вперше відбувся 1917 року, а з 1981 року "літній" і "зимовий" час знову почав регулярно діяти.

Часовий перехід практикують також Європа та Мексика. Водночас країни південної півкулі, наприклад, Австралія, Бразилія, Чилі перейдуть або вже перейшли на "зимовий" час.

Грузія й країни Центральної Азії в останні роки відмовилися від переходів з "зимового" на "літній" час. Не переводили стрілки годинників також Японія та Південна Корея, однак у цих країнах розглядається можливість запровадження літнього часу.

За оцінкою експертів, близько 10-15% населення перехід на літній час може сприйняти болісно. Водночас, психологи відзначають, що якихось серйозних проблем це не викликає, і вже за 2-3 дні настає звикання й стан людини приходить у норму, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «Україна переходить на "літній" час». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі