субота, 20 березня 2010 11:10

Україна може виграти на постачанні нафти у Білорусь

Україна може виграти на постачанні нафти у Білорусь

Найоптимальнішим варіантом поставки венесуельської нафти у Білорусь був би транзит через Україну нафтогоном "Одеса-Броди".

Про це Gazeta.ua повідомив експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський.

"Цей проект можна реалізувати восени наступного року. Тоді стануть до ладу Балтійські трубопровідні системи (БТС-2), і нас може чекати скорочення або й обнулення напрямку "Мозир-Броди-Одеса", т.зв. "реверсний маршрут", – пояснив Богдан Соколовський. – В інтересах України цю трубу розвернути і транспортувати через неї 4-5 мільйонів тонн на рік. Саме такий обсяг поставок прогнозують і з Венесуели до Білорусі. Є, звичайно, й інші варіанти, але всі вони обійдуться значно дорожче для Білорусі. Але для нашої нової влади це абсолютно виграшний варіант".

Богдан Соколовський каже, що Україна може виграти і від постачання венесуельської нафти у Білорусь залізницею:

"Ми маємо великий досвід транспортування нафти залізницею, зокрема, ми транспортували казахську нафту до Одеси. Це реалістично і вигідно щодо цін. Такі поставки та умови дуже конкурентні, тож особливих перешкод я не бачу".

Пробна партія венесуельської сирої нафти обсягом до 80 тис. тонн надійде до Білорусі через Одеський порт у травні. Президенти Олександр Лукашенко та Уго Чавес домовилися створити спільне білорусько-венесуельське підприємство, яке реалізовуватиме нафтопродукти на європейському ринку.

Зараз ви читаєте новину «Україна може виграти на постачанні нафти у Білорусь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі