субота, 05 грудня 2020 09:02

Україна обрала першого президента

Автор: www.jnsm.com.ua
  Інавгурація Леоніда Кравчука
Інавгурація Леоніда Кравчука

5 грудня 1991 року у Верховній Раді відбулася інавгурація Леоніда Кравчука, який 4 дні перед тим переміг на виборах і став першим президентом України.

4 червня 1991 року комуністична більшість обрала Головою ВР Першого секретаря ЦК Компартії УРСР Володимира Івашка. Після нього Головою ВР УРСР 23 липня назначили 2 секретар 56-літній Леонід Кравчук. Він зайняв цю позицію, коли 18 серпня 1991 року у Москві створили Державний комітет з надзвичайного стану, який усунув від влади першого президента СРСР Михайла Горбачова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Значних зрушень до миру на Донбасі немає - Кравчук

24 серпня 1991 року Верховна рада УРСР прийняла Акт про державну незалежність України. Сесія вирішила провести 1 грудня республіканський референдум. На цю ж дату призначили і вибори президента України.

Автор: radiotrek.rv.ua
  Леонід Кравчук став першим президентом України
Леонід Кравчук став першим президентом України

30 серпня 1991 року Кравчук підписав Указ Президії Верховної ради "Про заборону діяльності Компартії України". 5 грудня 1991 року у Верховній Раді пройшла інавгурація Леоніда Кравчука.

Автор: www.jnsm.com.ua
  Леонід Кравчук з В'ячеславом Чорноволом
Леонід Кравчук з В'ячеславом Чорноволом

8 грудня новий президент разом із вищими посадовими особами Білорусі і Росії підписав угоди про розпуск СРСР і створення Співдружності Незалежних Держав. Вони ратифікувалися з Білоруссю, Україною і Росією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Гопники вищого рангу" - ображений Фокін висловив претензії Кравчуку

Автор: artefact.org.ua
  Леонід Кравчук став першим президентом України
Леонід Кравчук став першим президентом України

У Верховній Раді УРСР 12-го скликання, на підтримку Леоніда Кравчука сформувалась депутатська група "За суверенну, радянську Україну" на чолі з Олександром Морозом. Тим не менш, йому не вдалось вирішити важливі економічні проблеми. Це створило забастовку шахтарів, через не виплати заробітної плати. Як наслідок Верховна Рада призначила на 27 березня 1994 року вибори до парламенту і на 26 червня - дострокові вибори президента.

У першому турі перемогли Леонід Кравчук (38,36%) і Леонід Кучма (31,17%). У другому турі 10 липня 1994 року, Леонід Кучма отримав 52,15% голосів. 19 липня його оголосили президентом України.

Після кар'єри президента у 1995 рік Леонід Крачук очолив Піклувальну раду Українського гуманітарного ліцею КНУ ім. Т. Шевченка. У 2020 році увійшов до Наглядової ради Благодійного фонду "Меморіал Голокосту "Бабин Яр". 30 липня очолив українську делегацію у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

Всеукраїнський референдум щодо проголошення незалежності України та вибори 1-го президента України відбувся 1 грудня 1991 року.

У бюлетені референдуму розмістили текст Акту проголошення незалежності, ухваленого 24 серпня 1991-го.

Зараз ви читаєте новину «Україна обрала першого президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі