вівторок, 01 грудня 2020 11:50

Українці проголосували за зміну форми державного правління

Українці проголосували за зміну форми державного правління
Переважна більшість громадян України підтримала Акт проголошення незалежності Фото: dyvys.info

Всеукраїнський референдум щодо проголошення незалежності України та вибори 1-го президента України відбувся 1 грудня 1991 року.

У бюлетені референдуму розмістили текст Акту проголошення незалежності, ухваленого 24 серпня 1991-го. Українці могли підтвердити його чи ні. При цьому бюлетень, де були підкреслені обидва твердження чи не підкреслене жодне, визнавався недійсним.

Участь у референдумі взяли майже 32 млн чоловік. Після підрахунку волевиявлення громадян, оголосили, що схвальну відповідь дали 90,32%. При цьому не було жодного населеного пункту та жодного регіону, де ідея незалежності не отримала підтримки більшості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незалежність — це можливість жити за власним сценарієм

Вибори президента проходили за системою абсолютної більшості. Основними претендентами на звання 1-го президента України стали самовисуванець Леонід Кравчук та член Народного руху України В'ячеслав Чорновіл. Кравчук переміг у 1-му турі, отримавши підтримку 61,59% виборців. Чорновола підтримали 23,27%.

За добу незалежність України визнали Польща й Канада, а 4 грудня - Литва та Латвія.

19 серпня 1991-го, 29 років тому, у СРСР почався путч. Це стало початком розвалу Союзу. Наступні 3 дні були переломними в українській історії. А за 5 днів парламент ухвалить Акт проголошення незалежності України.

Зараз ви читаєте новину «Українці проголосували за зміну форми державного правління». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі