У ході дослідження, проведеного американськими і англійськими лікарями, впродовж 9-15 років лікарі вивчили 280 тис. випадків ракових захворювань у Північній Америці, Європі, Австралії і Азії. Учені встановили, що ожиріння стало причиною смерті від раку у 14% чоловіків і у 20% жінок.
Учені з"ясували, що у чоловіків приблизно 15 кг додаткової ваги на 52% збільшує ризик раку стравоходу, на 33% - щитовидної залози, на 24% - онкології товстої кишки і нирок. Водночас рак крові і кісткового мозку практично ніяк не пов"язаний з ожирінням.
У 1980-х роках дослідники намагалися довести зв"язок кількості споживаної їжі і ракових захворювань, але їх теорії не отримували підтвердження на практиці. Пізніше лікарі встановили взаємозв"язок успішного лікування раку і дієти, багатої на фрукти та овочі.
Учені наголошують, що на даному етапі вони не отримали прямих доказів того, що ожиріння саме по собі є причиною раку. Багато в чому це пов"язано з тим, що лікарі поки не встановили точного механізму взаємозв"язку ожиріння і появи в організмі ракових клітин.
Головний висновок, який зробили лікарі на підставі отриманих даних: для того, щоб понизити ризик захворювання на рак, треба стежити за вагою.
Отримані результати, викликають неспокій лікарів, оскільки ожиріння стає дедалі поширенішою хворобою у багатьох країнах світу, особливо у його розвиненій частині, повідомляє MIGnews.com.ua.
Коментарі