пʼятниця, 27 червня 2008 13:40

Учений: Вибух супутника Юпітера може погубити все живе на Землі

Головний науковий співробітник петербурзького Фізико-техничного інституту імені А.Ф. Іоффе РАН, вчений Едуард Дробишевський стверджує, що вибух крижаної оболонки супутника Юпітера, Каллісто, може привести до загибелі всього живого на Землі.

За словами ученого, якщо оболонка Каллісто вибухне, то через десятки років щороку на Землю падатимуть гігантські осколки, які здатні привести до загибелі всього живого.

"Уявіть собі - наш Місяць оточений оболонкою льоду, товщина якого 800 кілометрів. Це типовий масивний супутник типу Ганімеда, або Каллісто, або Титану. Лід брудний, через нього йде електричний струм, оскільки все це рухається в магнітному полі, в магнітосфері планети-гіганта. І лід, зокрема, непоганий провідник, якщо брудний ще - тим більше. І відбувається електроліз льоду", - говорить Дробишевський.

За його словами, включення в льоду мають, як правило, електронну або діркову провідність, а лід має протонну провідність.

"Протон підходить до межі включення, він вимушений брати електрон. Виділяється вільний водень. Відбувається електроліз льоду, причому об"ємний, не у вигляді міхурів виділяється газ, а у вигляді твердого розчину в льоду міститься в цих оболонках. І коли така концентрація водню з киснем в льоду досягає 15-20% - це вибухівка. Вона здатна детонувати", - пояснює учений.

Дробишевський відзначив, що один такий вибух вже відбувся відносно нещодавно, а саме вибух крижаної оболонки супутника Сатурну - Титана, близько 10 тисяч років назад. Вибух, зокрема, привів до виникнення атмосфери Титану, крижаних кілець Сатурну, появі деяких короткоперіодичних комет.

А оскільки зі всіх супутників зовнішніх планет у супутника Юпітера Каллісто найстаріша крижана оболонка. Це означає, що вона ще не вибухала і може бути у високому ступені насищена продуктами електролізу льоду - воднем і киснем. У разі їх детонації наслідки можуть бути фатальними для жителів Землі, підсумував учений, повідомляє Кореспондент.net.

Зараз ви читаєте новину «Учений: Вибух супутника Юпітера може погубити все живе на Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі