понеділок, 14 лютого 2011 15:02

Учені кажуть, що знайшли найдавніші у світі протези (ФОТО)

Жаклін Фінч з Манчестерського університету, Велика Британія, ідентифікувала, можливо, найдавніші протези для ніг.

Штучний палець з дерева і шкіри, що перебуває нині у каїрському музеї, виявили 2000 року поблизу Фів в могилі 50-60-річної жінки. Археологи вважають, що палець міг бути втрачений через ускладнень від діабету. Судячи з артефактів, знайдених в похоронній камері поруч з мумією, покійна жила в 1069-664 роках до н. е. А це означає, що бронзовий ножний протез з італійської Капуї, виготовлений близько 300 року до н. е., - зовсім не найдавніший.

Ще одну репліку великого пальця зберігають у Британському музеї в Лондоні. Щоправда, без мумії. У 1881 році артефакт придбав колекціонер Гревілл Честер, який подарував його музею. Протез виготовлений з чогось на зразок пап'є-маше з використанням тканини, клею і гіпсу. Льняні нитки датуються 1295-664 роками до н. е.

Довести, що це й справді протези, було непросто. Каїрський артефакт найбільше підходив на цю роль. Він має три зчленування і виглядає так, наче його і справді використовували за призначенням. Місце ампутації пальця добре заліковане. Отже, давньоєгипетські медики мали були знати, що робили.

Палець імені Гревілля Честера теж пошарпаний. Навряд чи його дали невідомій мумії лише з ритуальною або естетичною метою. Але він не гнеться. Тому, швидше за все, не допомагав власнику ходити, навіть якщо той носив його за життя.

Проблема ускладнювалася тим, що єгиптяни часто доповнювали тіла покійних штучними частинами відповідно до міфів про бога Осіріса, тіло якого було порубано на шматки богом Сетом і потім зібрано дружиною Осіріса Ісідою. Єгиптяни вірили, що для повноцінного життя в потойбічному світі тіло померлого повинно бути цілим. Через це археологам досить часто трапляються штучні руки, ноги, носи, вуха, статеві органи.

Фінч виготовила точні копії можливих протезів і випробувала їх на добровольцях, які до того ж повинні були носити ще і репліки давньоєгипетських сандалій. У цілому волонтери впоралися добре, а один з них навіть навчився ходити за допомогою обох протезів, дарма що британський варіант не гнувся.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Учені кажуть, що знайшли найдавніші у світі протези (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі