вівторок, 09 жовтня 2007 15:21

Вбивство Політковської розкрите завдяки українським слідчим - генпрокурор Росії

Генеральний прокурор Росії Юрій Чайка заявив у вівторок, що справа про вбивство оглядачки "Нової газети" Анни Політковської розкрита і буде передано до суду. За його словами, "питання в тому, коли воно піде до суду". Чайка повідомив, що російські слідчі, працюючи над справою, "успішно співпрацювали з колегами з України і Латвії".

"Старший слідчий у особливо важливих справах Петрос Гарібян, який очолює слідчу групу у справі про вбивство Політковської, вже повідомив, що справа розкрита", - заявив Чайка. Ці заяви генпрокурор зробив в Єревані на засіданні Координаційної ради генеральних прокурорів країн - членів СНД.

Розслідування вбивства Політковської генеральний прокурор узяв під особистий контроль. За його вказівкою справу прийняло у виробництво управління з розслідування особливо важливих справ. Особливий акцент був зроблений на тому, що замовник вбивства проживає за кордоном. За словами генпрокурора, вбивство було "провокацією", організованою "силами, зацікавленими в дестабілізації країни, в зміні її конституційного ладу і в розпалюванні кризи", а також в поверненні до старої системи, в якій "правили гроші і олігархи".

В суботу 6 жовтня з"явився новий фігурант в справі Політковської - в Москві був затриманий 49-річний кримінальний авторитет з України, якого підозрюють в причетності до її вбивства. Українські ЗМІ не так давно повідомили про візит до Києва одного із заступників генпрокурора Росії. Він допитав відомого майора запасу Миколу Мельниченка, колишнього охоронця екс-президента України Леоніда Кучми. Мельниченко повідомив, що його допитували в рамках справи про вбивство Політковської.

26 вересня власник машини, на якій приїхав можливий вбивця Політковської, був звільнений з-під варти. Через півмісяця з 38-річного Ахмеда Ісаєва були зняті також всі підозри. Ісаєв підозрювався в тому, що надав свою машину вбивцям журналістки. Саме його синій-зелений тонований ВАЗ-2104 з госномером До 540 УА 97 розшукувався слідством як автомобіль, на якому вбивця приїхав до місця злочину. У вихідні в Петербурзі біля пам"ятника жертвам репресій вшанували пам"ять Анни Політковської.

Оглядачка "Нової газети" Анна Політковська була вбита 7 жовтня 2006 року увечері в під"їзді будинку на Лісовій вулиці в Москві, де вона проживала. В понеділок старший слідчий у особливо важливих справах Слідчого комітету при Генеральній прокуратурі РФ Петрос Гарібян заявив, що справа розкрита, виконавці злочину затримані, відома і особа вбивці, але звинувачень йому поки не пред"явлено, а щодо замовника злочину "є цікаві припущення", повідомляє "Інтерфакс".

Зараз ви читаєте новину «Вбивство Політковської розкрите завдяки українським слідчим - генпрокурор Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі