середа, 06 жовтня 2010 09:24

У вишах за перескладання іспиту почали офіційно стягувати 900 грн

У вишах за перескладання іспиту почали офіційно стягувати 900 грн

Виші почали введення офіційних платних послуг. Першим став Таврійський нацуніверситет у Сімферополі, де за перескладання іспиту з комісією у професора беруть 900 грн., Повідомляє "Сегодня".

Міністр освіти Дмитро Табачник каже, що міністерство не може диктувати вишам свої умови і лімітувати розцінки.

"Це невід'ємна частина самоврядування вишів. При перескладанні плата буде стягуватися, тільки якщо студент без поважних причин пропустив 30% навчального курсу. Якщо принесеш довідку, що хворів, - грошей не треба ", - пояснив міністр.

За його словами, розміри оплати виш може варіювати.

"Скажімо, в Таврійському університеті за допконсультаціі беруть 90-117 грн., за перескладання - від 200 до 900. Все залежить від насиченості консультацій або наукового ступеня викладача", - сказав Табачник.

Міністр підкреслив, що уряд легалізує послуги, які і раніше надавали у вишах, тільки платили за них у конвертах.

У той же час координатор ініціативи "Студентський захист" Андрій Черних зазначив, що оскільки планується, що 30% цих грошей підуть на доплати викладачам, у них є стимул "різати" студентів на іспитах".

Міністерство, в свою чергу, запевняє, що всі скарги на викладачів буде перевіряти і карати, якщо студента завалили необгрунтовано.

В інших вишах поки в роздумах, чи варто брати гроші за перескладання. "Ми цього вводити не будемо, це створить непотрібну атмосферу недовіри між студентами і викладачами", - каже ректор КПІ Михайло Згуровський.

Опитані виданням студенти КНУ ім. Шевченка та Київського університету ім. Грінченка розповіли, що у них платні послуги поки не вводилися і навіть не анонсувалися.

Нагадаємо, 27 серпня Кабінет міністрів України прийняв постанову № 796 "Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами і закладами системи освіти, що відносяться до державної та комунальної форми власності", у якій йдеться про суттєве розширення платних послуг, які можуть надаватися державними навчальними закладами.

Зараз ви читаєте новину «У вишах за перескладання іспиту почали офіційно стягувати 900 грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі