середа, 13 червня 2007 08:29

У Вашингтоні відкрився пам"ятник жертвам комунізму

Президент США Джордж Буш виступив у вівторок на церемонії відкриття "Пам"ятника жертвам комунізму" у Вашингтоні.

Буш назвав день відкриття пам"ятника "історичним" і вітав прибулих на церемонію членів парламентів Чехії та Угорщини, зарубіжних послів, а також осіб, які постраждали від "комуністичних репресій".

"Загальна кількість убитих в ім"я комунізму приголомшує. Вона настільки велика, що точний підрахунок неможливий. Відповідно до оцінок, комунізм забрав життя десятків мільйонів людей в Китаї і Радянському Союзі, а також мільйонів в Північній Кореї, Камбоджі, Африці, Афганістані, В"єтнамі, Східній Європі і інших частинах земної кулі", - заявив Буш.

Він нагадав про долю шведського дипломата Рауля Валленберга, який "врятував від нацистів сто тисяч євреїв, але був заарештований за наказом Сталіна і кинутий в Москві у в"язницю на Луб"янці, де він безслідно зник".

Серед жертв комунізму Буш назвав також "безневинних українців, загиблих з голоду в роки сталінського "великого голоду", росіян, убитих під час сталінських репресій, литовців, латишів і естонців, повантажених на вози для худоби і депортованих в арктичні табори смерті радянського комунізму", а також громадян Китаю, загиблих в роки "культурної революції", громадян Камбоджі, загиблих від репресій режиму Пол Пота, громадян Східної Німеччини, убитих при спробі перебратися через Берлінську стіну, "поляків, убитих в масовому порядку в лісі Катині", жертв комуністичних режимів в Ефіопії, Нікарагуа і на Кубі.

У своєму виступі Буш порівняв комунізм з тероризмом. "Так само, як комуністи, терористи і радикали, які напали на нашу країну, є послідовниками смертоносної ідеології, яка ненавидить свободу, роздавлює всіх незгодних, має експансіоністські амбіції і переслідує тоталітарні цілі", - заявив глава Білого дому, повідомляє РІА Новости.


Зараз ви читаєте новину «У Вашингтоні відкрився пам"ятник жертвам комунізму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі