вівторок, 23 жовтня 2007 15:20

У Тихому океані виріс величезний сміттєвий острів

Маса гігантського "острова" із сміття, що знаходиться в Тихому океані біля західного побережжя Північної Америки, перевищила 3,5 млн тонн.

Як повідомила Берегова комісія Каліфорнії, "острів" швидко росте приблизно з 1950-х років за рахунок особливостей пывнычно-тихоокеанськоъ системи течій, центр якої, куди і потрапляє все сміття, відносно стаціонарний. За оцінками учених, в даний час "острів" на 80% складається з пластика, маса його складає більше трьох з половиною мільйонів тонн, а площа - більше 1 млн кв км.

"Острів" має ряд неофіційних назв: "Великий тихоокеанський сміттєвий острів", "Східний сміттєвий острів", "Тихоокеанський сміттєворот" і ін. У 2001 році маса пластика перевищувала масу зоопланктону в зоні острова в шість разів.

Пластик, що погано розкладається в природі, наносить величезну шкоду океанській флорі і фауні. У Береговій комісії вважають, що позбавитися від "острова" неможливо, поки не будуть скорочені викиди пластика і взагалі його виробництво. Інакше ніяке очищення океану не допоможе: швидке зростання "острова" зводитиме всі зусилля нанівець, повідомляє United Press International.

Зараз ви читаєте новину «У Тихому океані виріс величезний сміттєвий острів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі