четвер, 03 січня 2008 18:49

У свята на Десну виходить до 30 моржів

 

У Чернігові любителі купатися взимку збираються на пляжі "Золотий берег" і біля готелю "Брянськ". Тут стоять лазні, постійно прорубані ополонки, зручний вхід у воду. Ходять рано-вранці по одному або двоє-троє. На свята біля ополонки можна зустріти до 30 моржів водночас.

Опівдні 2 січня на пляжі біля "Брянська" з"являється компанія. Попереду з сумкою на плечі йде електрик тролейбусного управління 52-річний Григорій Михайленко. З торби стирчить баян.

— Погано, що вітряно, — каже Григорій. — Купався сьогодні о шостій ранку — було тихо, хоч і мороз 12 градусів. У вітер швидко мерзнеш, коли виходиш із води.

Михайленко бере здоровенну палицю, розбиває нею лід, що почав намерзати під берегом. Річкою з шурхотом рухаються чималі крижини. Між льодовими полями плавають дикі качки.

— Небезпечно, коли йде крига, — говорить один із моржів. — Буквально учора жінка порізала об лід ногу. Довелося замотувати рану.

— Ось і наша ветеранша йде, Катерина Федорівна близько 30 років купається, — представляє Осипенко.

— Двадцять шість, — уточнює Катерина Топіліна, 66 років. — Як почала вісімдесят другого, так і дотепер.

Люди починають роздягатися. Знали, що будуть кореспонденти, тож прихопили плавки та купальники. Зазвичай чернігівські моржі купаються голяка. Кажуть, плавки швидко замерзають, як вийдеш на берег.

Григорій Михайленко заходить у воду та пірнає. Пливе брасом. Вертається на берег, чіпляє бороду Діда Мороза, одягає червону шапку та рукавиці, бере в руки баян. Знову заходить у воду. Поруч з ним стає Валентина Осипенко в кокошнику Снігурки та голубому купальнику.

— З Новим роком! — вітають Дід Мороз і Снігурка.

Одні починають одягатися, інші йдуть купатися.

— Моржувати почав 22 роки тому, — розповідає Григорій. — Причин було дві. По-перше, набридли постійні застуди. А по-друге — захотілося випробувати себе. Побачив якось узимку людину, яка купалася в Десні, та подумав: чим я гірший? Спочатку обливався холодною водою у ванні, а через місяць купався в ополонці.

Михайленко виглядає років на десять молодше.

— Загартовування — це неабияка сила волі, — погоджується Григорій. — Коли працював водієм тролейбуса, доводилось вставати о пів на четверту ранку. Поки прийдеш до річки, поки розіб"єш ополонку, скупаєшся — і на зміну на півшостої.

— Від холодної води в організмі людини виробляється гормон радості. Це ніби наркотик. Як не покупаєшся тиждень, в ополонку дуже хочеться, — каже 55-річний Федір Лишафай.

Після купання компанія збирається на посиденьки.

— Ми на річці завжди святкуємо Новий рік, Водохрещу і проводи зими. Купаємося, палимо багаття, співаємо під баян, випиваємо по чарці.

Зараз ви читаєте новину «У свята на Десну виходить до 30 моржів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі