субота, 11 серпня 2007 15:13

У створення "зернового ОПЕК" є перспектива

Голова Державної акціонерної компанії "Хліб України" Віктор Бондаренко вважає, що у створення "зернового ОПЕК" є перспектива.

Про це сказав в інтерв`ю тижневику "Дзеркало тижня" від 11 серпня.

На питання про ініціативу Росії щодо створення так званого "зернового ОПЕК", Бондаренко відповів, що "подібні питання слід вирішувати після детального аналізу всіх вигод і ризиків. Але мені здається, перспектива в цьому є". Адже, за його словами, поки на Євразійському континенті три основні країни-виробники зерна працюють порізно, в глобальному масштабі їх сприймають не дуже серйозно. "Так, світова торгівля пшеницею сьогодні оцінюється в 110-115 млн. тонн. Чи може хто-небудь окремо вплинути на світові тенденції в цьому секторі? Навряд", - вважає Бондаренко.

При цьому, за його інформацією, Україна експортує в середньому 10-12 млн. тонн зернових на рік, з них майже половина - пшениця. Практично стільки ж поставляє на зовнішній ринок Казахстан, Росія - удвічі більше. "Якщо об`єднати їх можливості - це вже практично шоста частина світового ринку зерна. На такий ресурс не можна не зважати, і якщо погоджувати наші дії на ринку так, щоб ніхто не заважав один одному, можна буде продавати урожай дорожче", - переконаний голова ДАК "Хліб України".

На його думку, також заявляється можливість додатково страхувати ризики. "Якщо, скажімо, у когось неврожай, інший може виконати експортні зобов"язання. І хоча ця ідея не нова, її реалізацією ніхто всерйоз не займався. Головне, щоб Україна навчилася в міжнародних відносинах відстоювати в першу чергу власні інтереси, і тоді від таких проектів вона тільки виграватиме. І зможе розвивати власний ринок", - підкреслив Бондаренко.

Росія пропонує створити "зернову ОПЕК" для координації світової торгівлі зерном. "Росія запропонувала звернутися до країн - основних виробників і експортерів зерна з ідеєю про створення організації по типу тієї, що є у експортерів енергоресурсів, свого роду зерновий ОПЕК для координації виробництва і торгівлі зерном в світі", - сказав міністр сільського господарства Росії Олексій Гордєєв.

Міністр аграрної політики України Юрій Мельник згодився з пропозицією Гордєєва, зазначивши, що Росії, Україні і Казахстану необхідно скоординувати дії на зерновому ринку, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «У створення "зернового ОПЕК" є перспектива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі