середа, 21 серпня 2013 23:13

У США інформатора Wikileaks засудили до 35 років в'язниці

У США інформатора Wikileaks засудили до 35 років в'язниці
Бредлі Меннінг Фото: reuters.com

У середу, 21 серпня, військовий суд США засудив 25-річного Бредлі Меннінга, який забезпечив Wikileaks тисячами секретних документів, до 35 років в'язниці, передає Reuters. Суд також постановив звільнити засудженого з лав збройних сил.

Оскарження вироку буде вироблено в автоматичному режимі, відзначає The New York Times. Протокол процесу, що відбувся, буде направлений для схвалення прокурорам і адвокатам, після чого документи надійдуть до вищого військовий суд.

У свою чергу адвокат засудженого Девід Кумбас заявив журналістам, що має намір підготувати від імені свого клієнта прохання про помилування на ім'я президента США Барака Обами.

Рядовий першого класу сухопутних військ США Бредлі Меннінг, який служив аналітиком військової розвідки, з власної ініціативи передав WikiLeaks понад 700 тисяч військових і дипломатичних документів, а також відеофайлів, що стосуються військових дій США в Іраку в 2009 - 2010 роках. Вже після арешту Меннінг стверджував, що хотів привернути увагу громадськості до "нечесної зовнішній політиці" Сполучених Штатів і неправомірним діям американських військ, з вини яких гинули мирні іракські жителі.

"Здав" Меннінга владі колишній хакер, 30-річний американець Адріан Ламо, який стверджує, що керувався при цьому турботою про інтереси національної безпеки США. Інформатор Wikileaks був арештований 29 травня 2010 року на американській військовій базі Кемп-Аріфджан в Кувейті.

Зараз ви читаєте новину «У США інформатора Wikileaks засудили до 35 років в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі