середа, 08 серпня 2007 09:54

У спалаху ящура у Великій Британії вбачають диверсію

Спалах ящура у Великій Британії міг бути викликаний навмисним витоком вірусу з однієї з двох лабораторій, розташованих у дослідницькому центрі Pirbright у графстві Суррей. Таке припущення висловили представники британського агентства охорони здоров"я і промислової безпеки.

"Ми провели ревізію систем безпеки лабораторій, дослідили звіти й опитали робітників. За підсумками перевірки версія про навмисне розповсюдження вірусу ящура людиною також розглядається як можлива з великою часткою ймовірності", - зазначили чиновники.

Раніше вони стверджували, що поширення ящуру повітряно-краплинним шляхом або із стічними водами маловірогідна. Хіміки, що працювали в лабораторіях у Сурреї, заявили, що витік вірусу з центру був "просто неминучим", оскільки будівлі, в яких проводилися дослідження, "нагадують решето".

За їх словами, в приміщеннях, які за регламентом повинні були бути герметичними, відчувався протяг. Крім того, постійно порушувалися правила техніки безпеки.

Лабораторії державного Інституту здоров"я тварин, що є частиною комплексу Pirbright, цього року вже заборонялося проводити деякі експерименти через недостатню ізоляцію приміщень.

Окрім того, в 2002 році незалежні вчені заявили, що устаткування лабораторії застаріле і не відповідає вимогам безпеки. Протягом восьми місяців було виявлено п"ять порушень. Нагадаємо, крім держустанови послугами лабораторії користується фармацевтична компанія Merial. Раніше деякі чиновники заявляли, що це вона винна в поширенні ящура, передає The Independent.

Зараз ви читаєте новину «У спалаху ящура у Великій Британії вбачають диверсію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі