неділя, 06 жовтня 2013 17:26

У Сирії почалася ліквідація хімічної зброї

У Сирії почалася ліквідація хімічної зброї
Фото: telegrafist.org

Експерти ООН і Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХО) у неділю, 6 жовтня, приступили до знищення хімічної зброї в Сирії. Про це повідомляє Agence France-Presse з посиланням на джерело в ОЗХО.

За даними агентства, експерти висунулися до полігону, на якому буде проводитися утилізація сирійського хімічного арсеналу. Для його ліквідації буде використовуватися важка техніка. Як пояснив співрозмовник агентства, з її допомогою будуть тиснути боєголовки і авіаційні бомби, а також пересувні і стаціонарні пристрої для їх наповнення отруйними речовинами.

Раніше експерти заявляли, що крім важкої техніки при знищенні хімічної зброї будуть використовуватися вибухові речовини. Крім того, вони розраховували привести частину обладнання для виробництва отруйних речовин в непридатність, заливши його бетоном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ у будь-якому випадку братиме участь у фінансуванні операції зі знищення сирійського хімзброї

Група експертів ООН і ОЗХО прибула в Дамаск 1 жовтня. В їх завдання входить інвентаризація сирійської хімічної зброї та її знищення у відповідності з резолюцією Ради безпеки ООН.

На першому етапі будуть знищуватися не самі отруйні речовини, а обладнання, за допомогою якого воно проводиться і застосовується. Цей етап триватиме до листопада. Тільки після цього частина наявного у Сирії хімічної зброї вивезуть з країни і ліквідують за кордоном, а решта запасів знищать на місці зберігання під контролем експертів.

Резолюція про знищення всіх наявних у Сирії запасів хімічної зброї Радбез ООН прийняв у кінці вересня. Її ініціаторами стали Росія і США. Прийняття резолюції дозволило скасувати заплановану американцями військову операцію проти режиму Башара Асада, приводом для якої стало застосування під Дамаском зарину. США вважають відповідальним за те, що трапилося офіційні влади країни, у той час як Дамаск називає інцидент провокацією з боку опозиції.

Зараз ви читаєте новину «У Сирії почалася ліквідація хімічної зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі