понеділок, 20 жовтня 2008 16:46

У рейтингу успішних країн Україна опинилася на 68 місці

Американське незалежне консалтингове агентство "Legatum Institute" назвало новий список успішних країн. Із 104 позицій, Україна опинилася на 68.

Індекс успішності вираховували за 44 показниками, основні з яких: конкурентоздатність, охорона здоров"я і навколишнє середовище, сімейні і релігійні цінності. За економічними показниками, Україна потрапила у найвищу частину рейтингу. Однак її загальні позиції значно погіршили показники якості життя. Як наслідок - лише 68 позиція.

За словами експерта проекту Раяна Стрітера: "Для України є небагато хороших новин і небагато поганих. Хороші показники має ринкове зростання, краща якість освіти. Але досить погані загальні показники якості життя: проблеми з охороною здоров"я, захистом навколишнього середовища, плюс низька ефективність державного управління". Дуже негативно на результати України вплинула нездатність системи охорони здоров"я впоратися зі стрімким поширенням ВІЛ-інфекції. Цей чинник, зокрема, пов"язують із недостатнім фінансуванням медичної інфраструктури. Тим часом, епідемія ВІЛ/СНІД стає все більшим соціальним тягарем для країни.

Серед європейських країн Україна займає одне з останніх місць у рейтингу. Схожі позиції, наприклад, має Македонія. Проте за охороною здоров"я Македонія одержала оцінку +1, тоді як Україна одну з найнижчих -32. Водночас, у македонців проблеми з безробіттям. Найбільш позитивно американські експерти оцінюють українську якість освіти (+9 балів), бізнес-привабливість країни, а також порівняно невисокі показники безробіття.

Кращі ніж у України позиції в рейтингу мають Казахстан і Росія - відповідно 56 і 57 місця. На десять позицій нижче України було оцінено позиції Білорусі і Молдови. "Україна перебуває десь посередині серед пострадянських країн. У неї стабільні позиції, і вона має всі можливості поліпшувати свої показники", - переконаний Р. Стрітер.

Водночас, перше місце у рейтингу зайняла Австралія. Далі йдуть Австрія і Фінляндія, Німеччина, Сінгапур і США. Останні у списку Ємен і африканські країни Замбія і Зімбабве. Найбільш стрімко за останні п"ять років розвивалися такі країни як Ірландія, Хорватія, Португалія і Китай. У 2008 році потужний стрибок здійснили Словаччина, Румунія і Болгарія, які недавно вступили у Євросоюз, - передає "Deutsche Welle".

Зараз ви читаєте новину «У рейтингу успішних країн Україна опинилася на 68 місці ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі