середа, 16 лютого 2011 19:01

У новому проекті закону міліція зберігає за собою засоби примусу та всі права

У новому проекті закону міліція зберігає за собою засоби примусу та всі права

Фахівці Харківського інституту соціальних досліджень вивчили новий проект закону України "Про міліцію".

"Нарешті міліція має позбутися статусу воєнізованого формування і стане, можливо, правоохоронним органом", - зазначили вони.

Зокрема, згідно зі ст.5 закону, головним критерієм оцінки діяльності міліції має стати не "стовідсоткове розкриття злочинів", а громадська думка щодо повноти та якості виконання міліцією своїх завдань. Втім, як зазначили експерти, в проекті закону не визначено принципи та критерій оцінювання громадою роботи міліції.

За словами фахівців, проект закону рясніє недописками, нечіткими формулюваннями чи просто помилковими судженнями. Як приклад, вони навели вживання поняття "громадянин або фізична особа".

"Складається враження, що не громадяни під захисні функції міліції просто не підпадають. Міжнародно-правові документи оперують поняттям "людина", тобто будь-хто: громадянин, іноземці або особа без громадянства", - підкреслили експерти.

Дослідники вважають, що у ст. 6 Закону варто прямо закріпити необхідність медичного обстеження особи при затриманні або взятті під варту, як це діє у всіх цивілізованих країнах.

"Особливої уваги потребує розділ, який присвячений правам міліції. Традиційно міліція зберігає достатньо широкі повноваження по засобам примусу. Знову реанімується право міліції доправляти людей напідпитку до "спеціальних медичних закладів", - наголосили фахівці.

За їх словами, не менш традиційний спектр повноважень міліції щодо перевірки заяв та повідомлень про злочини, особливо у галузі економіки.

"Міліція може практично усе: оглядати, вилучати, вимагати, затребувати, припиняти, опечатувати", - сказали експерти.

Загалом вони вважають, що запропонований законопроект є "досить сирим та передчасним".

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У новому проекті закону міліція зберігає за собою засоби примусу та всі права». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі