середа, 06 січня 2021 03:05

У НАЗК вказали, як не потрапити під перевірку декларації

У НАЗК вказали, як не потрапити під перевірку декларації
1 січня 2021 року розпочалася щорічна кампанія декларування. Фото: ЕП

У Національному агентстві з питань запобігання корупції роз`яснили, які декларації можуть визнані ризиковими та потрапити під перевірку.
Відповідне роз`яснення розміщене на сторінці Агентства у Фейсбук.

"Через технічні помилки (декларанта - ред.) автоматична система логічного арифметичного контролю може визначити вашу декларацію як ризиковану. Тоді НАЗК повинне буде розпочати повну перевірку вашої декларації", - зазначили в НАЗК.

Аби уникнути таких ненавмисних помилок у декларації, які можуть стати причиною притягнення до відповідальності, НАЗК назвало найбільш розповсюджені з них.

Так, декларант помилково не зазначає права користування об'єктом нерухомого майна, в якому він та/або член сім'ї зареєстрований, однак не володіє ним на праві власності.

Також декларант може не вказати права користування приватним будинком і водночас не зазначити про право користування земельною ділянкою під ним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Офісі Зеленського не поспішають подавати декларації: "Ми не зобов'язані"

Декларант може помилково зазначити певний об'єкт в одному розділі й не зазначити пов'язану з ним інформацію в іншому. Наприклад, у розділі 15 "Робота за сумісництвом суб'єкта декларування" вказано про відсутність об'єктів для декларування, а в розділі 11 "Доходи, у тому числі подарунки" зазначено відомості про отримання доходів у вигляді заробітної плати за іншим місцем роботи.

Також розповсюдженою є помилка, коли декларант відображає відомості про придбання об'єкта нерухомості, але не вказує інформацію про укладення відповідного правочину. Чи зазначає подаровану нерухомість в 3 розділі "Об'єкти нерухомості", проте не зазначає інформацію про подарунок у розділі 11 "Доходи, у тому числі подарунки".

1 січня 2021 року розпочалася щорічна кампанія декларування, яка триватиме до 31 березня 2021 року.

Зараз ви читаєте новину «У НАЗК вказали, як не потрапити під перевірку декларації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі