середа, 19 липня 2023 16:53

Спецтема: Війна Росії проти України

У Міністерстві енергетики розповіли, як Україна готується до ще однієї тяжкої зими

У Міністерстві енергетики розповіли, як Україна готується до ще однієї тяжкої зими
Країна-агресорка Росія відновить удари по енергетичній інфраструктурі України з настанням холодів, вважають у Міністерстві енергетики. Фото: AgroNews

Країна-агресорка Росія відновить удари по енергетичній інфраструктурі України з настанням холодів.

Посилити стійкість української енергосистеми сподіваються у співпраці з міжнародними партнерами. Про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики.

Зокрема, підтримку української енергетики та підготовку до наступного опалювального сезону в умовах можливих російських атак міністр Герман Галущенко обговорив з представниками Світового банку.

Міністр нагадав, що Росія атакувала українську енергетику впродовж усього опалювального сезону – з 10 жовтня до 9 березня включно. Зараз триває наймасштабніша за всю історію України ремонтна кампанія на енергооб'єктах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київ був "дуже близький" до евакуації ‒ Кличко

"Загалом ми плануємо додати в енергосистему 1,7 ГВт до наступної зими у результаті ремонтної кампанії. Водночас очікуємо, що ворожі атаки продовжаться і наступної зими, тому підтримка партнерів, яка допоможе забезпечити максимальну стійкість системи, є надзвичайно важливою", – заявив Галущенко.

Проєкт відновлення енергозабезпечення у зимовий період та постачання енергетичних ресурсів передбачає фінансування в обсязі $500 млн. Кошти будуть спрямовані на закупівлю обладнання для послуг з опалення та обладнання для інфраструктури передання електроенергії.

Перша частина угоди передбачає виділення гранту у $200 млн. Ще одна угода передбачає виділення гранту у €37,74 млн від уряду Німеччини для впровадження на підстанціях пристроїв для забезпечення нормативних параметрів електроенергії СТАТКОМ. Це обладнання спрямують національному оператору системи передання Укренерго.

Міністр додав, що в межах підготовки до зими виконуються роботи з посилення фізичного захисту критичної інфраструктури.

Також тривають перемовини з ENTSO-E щодо збільшення обсягів імпорту електроенергії з європейських країн для забезпечення потреб споживачів у найкритичніші періоди.

Наступна зима в Україні буде не менш складною, ніж попередня.

Енергетики порадили українцям не ховати генератори.

До холодів, в ДТЕК заявляють, мають відремонтувати в країні дев'ять пошкоджених енергоблоків. Також рекомендують споживачам не зволікати, якщо є можливість утеплювати будинки.

Зараз ви читаєте новину «У Міністерстві енергетики розповіли, як Україна готується до ще однієї тяжкої зими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі