неділя, 19 січня 2014 18:33

У квітні європейські дипломати відкриють на Львівщині Лаяр палац
15

Фото: Фото: Леся МЕЖВА

Престижний навчальний заклад для держслужбовців України та сусідніх країн з'явиться у містечку Хирів на Львівщині. Він матиме назву Східно-європейський колегіум територіального та місцевого управління і постане на базі колишнього Єзуїтського колегіуму 1883 року.

Зараз у Хирові завершена перша черга реконструкції будинку єзуїтів. Проект виконується за сприяння місцевих інвесторів та участі програм Євросоюзу.

Перше засідання Східно-європейського колегіуму територіального та місцевого управління відбудеться у Хирові 23-25 квітня. Участь візьмуть 23 посла країн Євросоюзу, депутати Європарламенту. Приїдуть голова Ради Європи Герман ван Ромпей та представник Євросоюзу в Україні Ян Томбінський.

"Такі навчальні заклади давно існують в Європі. Тут навчатимуть місцевого самоврядування людей, які посіли посади у в органах влади, - розповідає представник українських інвесторів Микола Шийко. - В Україні є 600 тисяч держслужбовців. Підвищення кваліфікації проходять лише 75 тисяч осіб, кожен - раз на 10 років. За нашим проектом, це буде щось схоже до тих навчальних закладів для чиновників, які є у містечках Брюгге (Бельгія), Натоліні (Польща). Така школа зазвичай віддалена від великих міст, щоби учні були зосереджені лише навчанні".

З історії відомо, що Хирівський колегіум був одним з найпрестижніших навчальних закладів Польщі. Тут одночасно могли навчатися 400 учнів. Переважно це були діти багатих поляків від Кракова до Львова. Вони мали свою прислугу та найкращих викладачів. Зокрема тут навчався голова уряду Польщі 1981-1989 років Войцех Ярузельський, а також батько Яна Тумбінського.

"Колегіум або, як його ще називають, Єзуїтський конвікт прирівнювався до Оксфорду, Кембріджу і Гарварду. Адже єзуїти були найбагатшим орденом. Щоб стати езуїтом, треба було мати мінімум дві освіти, знати три мови. Тут було шість басейнів, обсерваторія, величезна бібліотека."

На початку Першої світової Франц Йосиф приймав на площі перед палацом військовий парад із 3 тисячі солдат. У 1915 році російські військові зробили тут шпиталь для 4 тис. поранених. Провідати їх приїжджав Микола ІІ. Деякий час тут жила російська цариця Марина Мнішек. Події навколо Хирова описав Ярослав Гашек у "Пригодах бравого солдата Швейка".

З 1944 до 1978 рік тут були розміщені різні військові частини - ракетні, піхотні, танкові війська. З 1978 року до 2004 - елітна десантна частина. Далі приміщення пустувало.

Хирівський конвікт - один з найбільших палаців у світі. Лише протяжність коридорів тут становить 3 км. Приблизно ж стільки мають підвали, які наразі розчищені лише частково. Відреставровано бенкетний зал, збудовані санвузли, опалення. В унікальних залах збереглися автентичні рельєфи та підлога.

Зараз палац у Хирові презентують під назвою Лаяр палац. Уже почали проводити перші екскурсійно-розважальні тури. Для гостей організовують екскурсії підземеллям та бенкети у різних стилях - сеоредньовіччя, український, мексиканському. Організатори забезпечують гостям проїзд та шоу-програми.

Крім навчальних корпусів, за кілька років у палаці планують збудувати медичний центр для лікування дітей, хворих на ДЦП, дитячий розважальний центр, готель, басейн. У підвалах заплановані три музеї - Швейка, єзуїтів і Марини Мнішек.

Зараз ви читаєте новину «У квітні європейські дипломати відкриють на Львівщині Лаяр палац». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі