четвер, 12 лютого 2009 08:54

У космосі вперше зіткнулися два супутники

У космосі вперше зіткнулися два супутники
Серйозна надзвичайна подія сталася на навколоземній орбіті. Вперше в історії в космосі зіткнулися два супутники - американський комерційний супутник зв"язку "Ірідіум" і російський супутник серії "Космос". Зіткнення відбулося над територією Сибіру на висоті приблизно 760-780 км, повідомляє "КП".

Точне місце катастрофи - космічний небосхил над північної частиною Красноярського краю. В результаті зіткнення обидва супутника зруйновані. У космосі утворилася велика хмара з уламків, в основному, російського супутника.

НАСА вже зробило офіційну заяву: уламки на орбіті не загрожують Міжнародної космічної станції (МКС), вона знаходиться на іншій висоті. Але для інших супутників на низькій навколоземній орбіті такий обсяг космічного сміття - серйозна небезпека.

Зараз кращі фахівці відразу в декількох країнах обчислюють, наскільки реальне зіткнення інших супутників з уламками в небі над Сибіром. Орбіти інших супутників доведеться змінити, щоб убезпечити численні космічні апарати від нових аварій на навколоземній орбіті.

Російський супутник військової зв"язку "Космос" вагою близько тонни був непрацюючим "старичком" - він доживав свій вік на орбіті, як багато старих супутників, і вже не функціонував. Він був запущений на орбіту в червні 1993 року для військових цілей.

Американський супутник зв"язку Iridium ( "Ірідіум") був робочим і функціонував до моменту зіткнення. Він також зруйнований і не відповідає на сигнали з Землі. Американський комерційний супутник, який потрапив в космічну аварію, був запущений в космос в 1997 році.
Зараз ви читаєте новину «У космосі вперше зіткнулися два супутники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі