середа, 27 серпня 2008 10:59

У Карпатах продовжують вивозити ліс

У Західній Україні продовжують вирубувати дерева, не дивлячись на рішення Ради нацбезпеки про заборону промислової вирубки Карпатських лісів.

Про це пише газета "Сегодня", чий кореспондент спеціально провів день біля в"їзду у Вигодський держлісгосп Свічивського лісництва (Івано-Франківська область).

За його словами, "вранці близько 9 годин в лісництво в"їжджає перша група вантажівок із спеціальним пристосуванням для вантаження лісу у супроводі "Уазіка", і вже через годин дві перша навантажена машина залишає лісництво".

Журналістові вдалося зняти на камеру, як територію лісництва залишає машина з логотипом підприємства "Кроно-Україна", але більшість вантажівок, за його словами, взагалі не мають яких-небудь пізнавальних знаків.

В Івано-Франківській міліції факт масової незаконної вирубки лісу категорично заперечують.

"Після рішення РНБО (про заборону промислової вирубки лісів в Карпатах) ми поставили пости міліції в чотирьох гірських районах (Долинському, Косівському, Надворнянському і Рожнятівському), на тих дорогах, звідки зазвичай вивозять деревину - всього 11 постів", - каже начальник ЦГЗ УМВС Івано-Франківськоїобласті Василь Гультійчук.

"Спорядили їх фотоапаратами - всі підозрілі машини фотографують і фіксують номери. За останній тиждень були два випадки самовільної рубки лісу. Можливо, в Долинському районі вивозили ліс, зрубаний ще до рішення РНБО", - припустив він.

У "Кроно" виданню підтвердили, що ліс більше не рубають, тільки вивозять. "Адже в рішенні РНБО не вказано, з якого числа заборонено вивозити ліс. І якби у Верховинському районі дороги до лісів не були б повністю змиті повінню, ми б вивозили ліс, за який вже заплачено", - розповів директор "Кроно" Іван Доманський.

Зламати схему дуже складно

"Адже ми вже взяли участь в тендерах на закупівлю деревини і заплатили державі чималі гроші за ліс за третій квартал (куб коштує 400-450 грн., ми беремо 300-400 кубів). Тільки внаслідок бездоріжжя ми припинили вивезення лісу", - додав він.

В той же час місцеві жителі таким поясненням не вірять. "Ліс вивозять з гір вночі у величезних кількостях, перенавантажують на інші машини", - розповіла мешканка села Брошнів Рожнятівського району Івано-Франківської області.

"Там система чітко налагоджена - частина йде міліції, частина "даху" в місцевій владі. Це дуже прибутковий бізнес з високими покровителями, зламати схему дуже складно", - пояснила вона.

Екологи кажуть, що з браконьєрством і незаконною вирубкою при нинішньому законодавстві боротися неможливо. За словами директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейко, зараз близько 30-40% вирубки лісу проводиться браконьєрами. Але навіть якщо браконьєр затриманий, йому все зійде з рук дуже легко.

Після того, як в 2007 році була ліквідована Державна лісова інспекція, оцінити завданого зловмисниками збитку нікому, а, відповідно, і покарати їх дуже складно.

"Без оцінки збитку людину не можна притягати до кримінальної відповідальності", - говорить президент ГО "Аквакультура" Володимир Волков.

До того ж, не можна заборонити санітарну вирубку лісів. А під її виглядом, за словами Борейка, незаконно вирубується ще до 30-40% лісу.

Зараз ви читаєте новину «У Карпатах продовжують вивозити ліс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі