пʼятниця, 03 серпня 2018 11:51

У Фельдман Екопарк побудували найбільший в Україні літній вольєр для мавп

Найбільший в Україні відкритий вольєр для людиноподібних мавп (площею понад 2 га) відкрили у Фельдман Екопарк. Тепер у теплу пору року 6 шимпанзе та 4 орангутана гратимуться на просторому зеленому майданчику просто неба, а відвідувачі зможуть спостерігати за ними крізь прозорі стіни-вікна. Будівництво вольєрів проводиться в рамках діяльності Всесвітнього відкритого фонду реабілітації та реінтродукції тварин (WOFARR). Один із найважливіших напрямів діяльності цього фонду, інтегрованого з Фельдман Екопарк, - збереження та відновлення популяцій рідкісних видів.

"Робота WOFARR з порятунку рідкісних видів тварин – це можливість для України посісти гідне місце в світовому зоозахисному русі. Зокрема, йдеться про збереження рідкісних видів приматів, у першу чергу - людиноподібних мавп. В Україні до того, як до вирішення цієї проблеми підключилися WOFARR і Фельдман Екопарк, цим мало хто займався, - зазначив президент Всесвітнього відкритого фонду реабілітації та реінтродукції тварин, народний депутат України Олександр Фельдман. - Тому ми ставимо перед собою глобальні цілі: створити умови для розмноження та можливої реінтродукції тварин рідкісних і зникаючих видів. І один із напрямів цієї роботи - створення резервних штучних популяцій для збереження біорізноманіття в різних куточках нашої планети".

 

Зазначимо, що у Фельдман Екопарк регулярно розмножуються такі рідкісні види приматів, як лемури варі, макаки-маготи, мандрили. Рік тому тут уперше народився малюк шимпанзе.

"Порятунок людиноподібних приматів від винищення - це серйозна проблема всесвітнього масштабу, але нею займається лише кілька спеціалізованих центрів, наприклад, голландський зоопарк Апенхель (м. Апелдорн). Приємно зазначити, що колекція приматів Фельдман Екопарк, принаймні, за числом видів порівняна з нідерландською. Ми дотримуємося того ж принципу, що й наші голландські колеги – утримуємо не поодинокі особини і навіть не пари, а невеликі штучні популяції – зграї приматів. Це дуже важливо для комфорту таких високоорганізованих соціальних тварин, як шимпанзе, павіани, макаки, лемури та інші", - зазначив завідувач відділом науки і моніторингу Фельдман Екопарк Андрій Гапченко.

Він підкреслив, що відкритий у Фельдман Екопарк вольєр для людиноподібних мавп на сьогодні найбільший в Україні.

 

"Нове літнє житло приматів побудоване з урахуванням рекомендацій Європейської асоціації зоопарків та акваріумів (ЕАZA), кандидатом у члени якої Фельдман Екопарк є вже 2 роки. Відповідно до сучасної концепції благополуччя тварин, у вольєрі створені умови, наближені до природних, додані елементи збагачення середовища існування", - розповів Андрій Гапченко.

 

У новому вольєрі є як природні елементи – дерева, трав'яний газон, камені-валуни, пісочниця, так і атлетичні тренажери для приматів – трапеції, містки, гамаки. У майбутньому тут з'явиться басейн, штучні термітники. Від негоди мавпи можуть сховатися у спеціальних будиночках, ну а з настанням холодів вони повернуться до своої зимової резиденції, що знаходиться поруч. Зазначимо, що будівництво вольєрів стало можливим завдяки благодійній акції "Мистецтво милосердя".

Нагадаємо, взимку цього року у Фельдман Екопарк був побудований великий комфортабельний зимовий вольєр для шимпанзе та орангутанів. Він обладнаний опалювальною та вентиляційною системою, підлогою з підігрівом і каналізацією.

 

Також нагадаємо, що колекція приматів Фельдман Екопарк - одна з найбільших у Східній Європі. У ній близько 250 особин понад 30 видів, багато з яких занесені до Міжнародної Червоної книги, і вона регулярно поповнюється новонародженими малятами завдяки правильним умовам утримання та належному догляду.

Зараз ви читаєте новину «У Фельдман Екопарк побудували найбільший в Україні літній вольєр для мавп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі