субота, 27 березня 2010 19:38

У ЄС придумали, як допомогти Греції

У ЄС придумали, як допомогти Греції

У разі надання Греції фінансової допомоги вся сума буде розподілена між державами зони обігу єдиної європейської валюти - євро і Міжнародним валютним Фондом (МВФ), при цьому 2/3 від суми ляжуть на плечі членів єврозони, тоді як решта коштів буде виділена МВФ.

Таку заяву зробив президент Франції Ніколя Саркозі за підсумками дводенного саміту в бельгійській столиці Брюсселі з питання фінансової кризи в Греції, передає Associated Press.

Крім того, своє відношення до підсумків конференції виразила і федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, заявивши, що вона залишилася "вельми задоволеною" підсумками саміту.

"На мою думку, Європа, таким чином, демонструє свою здатність справлятися з подібною проблемою одночасно з підтримкою європейської валюти євро в стабільному стані", - заявила А.Меркель.

Канцлер також схвалила "солідарність" європейських лідерів відносно "проблемної держави".

Прем"єр-міністр Греції Георгіос Папандреу, у свою чергу, заявив, що, не дивлячись на те, що країна наразі переживає складні часи фінансової кризи, нова угода дозволити Афінам "перевести дух" в процесі реалізації жорсткої програми зі скорочення бюджетного дефіциту.

Нагадаємо, 25 березня поточного року держави єврозони схвалили план надання Греції індивідуальних кредитних коштів від кожної країни, а також можливість запозичення у Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Дані заходи будуть використані в тому випадку, якщо Афіни опиняться не в змозі самостійно справитися зі своїми фінансовими складнощами. При цьому варто відзначити, що в поточному році Греції необхідно запозичувати близько 54 млрд дол. Кошти планується залучати, зокрема, за рахунок продажу держоблігацій.

Відзначимо, що наразі Греція є очевидною "слабкою ланкою" в єврозоні, і її фіскальні проблеми викликають побоювання можливого дефолту країни і чинять сильний тиск на єдину європейську валюту. Дефіцит бюджету Греції досяг за підсумками минулого року відмітки в 12,9% від ВВП країни, тоді як базові угоди єврозони припускають, що бюджетні дефіцити країн - учасниць валютного союзу не повинні перевищувати 3% ВВП.

Афіни вже оголосили про підвищення податків і згортання ряду бюджетних програм. За рахунок цих заходів передбачається заощадити 4,8 млрд євро.

РБК-Украина

Зараз ви читаєте новину «У ЄС придумали, як допомогти Греції ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі