середа, 09 липня 2008 09:47

У Дніпрі знайшли холеру

Запорізька санепідемстанція вчора, 8 липня, виявила холерний вібріон в пробах води, узятих в Дніпрі в районі водної станції ВАТ "Запоріжкокс", повідомляє "Комерсант-Україна". За словами фахівців, цього року в Запоріжжі вже був зафіксований випадок зараження холерою. Даний тип холерного вібріона не є токсигенним: хвороба проходить в легкій формі, але небезпека зараження достатньо висока.

За словами заввідділенням особливо небезпечних інфекцій обласної санепідемстанції Алли Циганкової, тип вібріона вже визначений. На думку фахівців, це вірус середнього ступеня небезпеки. "Ми виявили вібріон, який називається сіровар Огава. Раніше ми з ним вже стикалися - минулого року аналогічний вірус був виявлений на пляжі Заводського району Запоріжжя. Особливої небезпеки він, як правило, не являє. Проте з ним треба бути обережним - всяке трапляється", - попередила Циганкова.

Зараз встановлюється джерело забруднення водойми. "Найбільш вірогідною є версія про те, що вірус занесений катером, що належить водній станції ВАТ "Запоріжкокс". На нім періодично здійснюються водні прогулянки по Дніпру, а миють судно біля причалу, розташованого за три-п"ять метрів від пляжу, де проводилися проби", - цитує газета прес-секретаря головного санлікаря Запорізької області Юрія Смирнова.

Ще однією можливою причиною зараження Юрій Смирнов назвав скидання баластних вод судна: "Можливо, людина, що є носієм холерного вібріона, справила потребу в гальюні, вібріон попав в річку - ось вам і розповсюдження інфекції. Дане місце розташоване за 150 метрів від центрального міського пляжу, тому займатися випадком доведеться серйозно".

Холера - гостре інфекційне захворювання з групи карантинних інфекцій. Його рознощиками є холерні вібріони, що викликають порушення водно-сольового обміну, унаслідок якого наступає зневоднення організму. Для захворювання характерне епідемічне розповсюдження і різноманіття клінічних форм: від безсимптомних до важких. Останні без своєчасного і адекватного лікування закінчуються летальним результатом.

Цього року в Запоріжжі вже був зареєстрований випадок інфікування холерою. Зараз в районі центрального міського пляжу і пляжу ОАО "Запоріжкокс" беруться додаткові проби. Якщо ситуація ускладниться, санепідемстанція обіцяє закрити для купання всі пляжі нижче за дамбу Дніпровської ГЕС, повідомляє Коммерсантъ-Украина.

Зараз ви читаєте новину «У Дніпрі знайшли холеру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі