понеділок, 06 квітня 2009 18:22

У березні попит на іноземну валюту зменшився майже утричі

У березні попит на іноземну валюту зменшився майже утричі

Попит на іноземну валюту з боку населення зменшився у березні у 2,6 разу порівняно з попереднім місяцем. Це сприяло посиленню гривні, курс якої за операціями банків з продажу готівкових доларів США зміцнився у березні на 2,2%. Водночас, курс гривні до долара США на міжбанківському ринку укріпився на 1,7%.

У березні Національним банком України було здійснено інтервенцій з продажу іноземної валюти загальним обсягом 1077,4 млн дол США, проти 1729,6 млн дол США у лютому. Зокрема, на шістьох валютних аукціонах з продажу іноземної валюти для задоволення потреб клієнтів банків - фізичних осіб Національним банком України було продано банківським установам 254,5 млн доларів США та 1,8 млн євро.

Проведення Національним банком інтервенцій сприяло зниженню дефіциту іноземної валюти на внутрішньому ринку України.

Офіційний курс гривні до долара США з початку березня залишався незмінним – на рівні 7,70 грн/дол США. Стосовно євро гривня девальвувала на 3,2% до 10,16 грн/євро, а російського рубля - на 5,0% до 2,26 грн/10 рублів.

Варто зазначити, що деякі експерти впевнені, що продовження програми МВФ позитивно вплине на валютний і фондовий ринки України. Обіцянка МВФ повернутися до Києва позитивно вплинула на фондовий ринок. "У четвер-п"ятницю почалося зниження дисконту євробондів, а індекс ПФТС у п"ятницю виріс на 4,75%, до 247,5 пункту", - сказав президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров.

"На фондовий ринок очікуваний приїзд місії МВФ вплине в основному на ціни євробондів. На тлі зростання їх вартості на 5-10% щонеділі в останній місяць варто чекати прискорення зростання. На котирування акцій приїзд МВФ впливатиме побічно", - зазначила брокер ІК Concorde Capital Анастасія Назаренко.

Напередодні рішення МВФ, 2 квітня, індекс EMBI+ Україна зріс на 0,04%, до 124,8%, хоча спред до прибутковості держоблігацій США знизився на 3 пункти, до 2737 пунктів. За даними агентства Cbonds, з 25 березня по 2 квітня вартість страховки на євробонди (CDS) була незмінною - 4350 пунктів.

"Ефект від приїзду місії МВФ - помірно позитивний, - заявив начальник управління інвестиційно-банківських послуг "Укрсоцбанку" Ерік Найман. - У найближчий тиждень, зокрема завдяки цьому чиннику, купівля-продаж долара коливатиметься на рівні 8,1-8,2 грн/дол". "Рішення МВФ про відновлення співпраці вирішить проблему спекулятивних атак на курс гривні. Тому можна чекати стабілізації міжбанківського курсу на рівні 7,5-8 грн/дол", - додав Прозоров.

За матеріалами Сайту НБУ, Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «У березні попит на іноземну валюту зменшився майже утричі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі