середа, 06 серпня 2008 10:34

У Антарктиці знайдений стародавній мох і комахи

Професор Адам Люіс (AdamLewis) з університету Північної Дакоти (NorthDakotaStateUniversity) і його колеги виявили під шаром крижаного покриву Антарктики мох, комах і навіть ракоподібних. Вік знахідок оцінюється в 14 мільйонів років.

Тепер учені точно знають, що на безкрайніх просторах Антарктики колись ріс мох і повзали комахи. У кайнозойську еру тут розташовувалася тундра, така ж, як сучасна в Росії і в Канаді.

І хоча мох виявився фактично замороженим живцем, ця знахідка все ж таки відрізняється від скам"янілих останків стародавніх тварин і рослин. Мінеральні речовини не замінили м"які тканини моху, і вони збереглися до наших днів.

Подальше дослідження місцевості виявило наявність стародавніх остракод, невеликих мушок і жуків, а також пилку.

"Це дуже добре, що збереглися всі деталі", - радіє Люіс.

Також учених порадував той факт, що на відміну від раніших знахідок, дана була виявлена далеко від побережжя, куди комахи не могли потрапити з існуючими тепер птахами.

"Присутність тут незвичайних льодовиків, прогляціальних озер, рослинності тундри і останків комах говорить про те, що клімат 14 мільйонів років тому був теплішим і вологішим", - резюмують дослідники в своїй статті, опублікованій в журналі PNAS.

Таким чином, цінна знахідка розповідає не тільки про те, що існувало раніше на континенті життя, але і про погоду, що панувала там, а значить, і про зміну клімату Землі в цілому, повідомляє Membrana.

Зараз ви читаєте новину «У Антарктиці знайдений стародавній мох і комахи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі