понеділок, 22 березня 2010 16:18

У 90-ті Україна була головним постачальником зброї до Африки - ООН

У 90-ті Україна була головним постачальником зброї до Африки - ООН

У 90-ті роки Україна була головним постачальником зброї в гарячі точки Африки.

Про це заявив виконавчий директор Управління ООН з наркотиків і злочинності Антоніо Марія Коста, виступаючи на засіданні Ради Безпеки ООН.

За його словами, країни Східної Європи досі є основними постачальниками зброї в гарячі точки Африки.

"Найбільші запаси малої зброї знаходяться у Східній Європі та в країнах колишнього Радянського Союзу. У 1990-і роки з цих запасів відправляли зброю майже у всі зони конфліктів в Африці - від Анголи до Зімбабве", - підкреслив Коста, повідомляє Центр новин ООН.

За його словами, головним таким постачальником була Україна, в якої опинилися величезні надлишки зброї.

Голова Управління ООН з наркотиків і злочинності зазначив, що на кожного українського солдата припадало 54 одиниці вогнепальної зброї, а допустима норма - дві одиниці.

Представник ООН підкреслив, що цим фактом, а також неефективною системою управління і відсутністю економічної безпеки в Україні скористалися "торговці зброєю - такі торговці смертю", як Віктор Бут і Леонід Мінін".

Антоніо Марія Коста відзначив, що доходи від нелегальної торгівлі стрілецькою зброєю складають не менше 200-300 мільйонів доларів США на рік - це приблизно 20% всього об"єму світової торгівлі легкою і стрілецькою зброєю. Найпривабливішим ринком для контрабандистів залишається Африка.

У цьому регіоні попит на незаконні постачання зброї величезний. Його замовниками є організовані злочинні угрупування, повстанці і держави, відносно яких введено збройне ембарго. "У їхніх руках навіть стрілецька зброя може підірвати соціально-економічні перетворення, порушити монополію держави на володіння зброєю або завести політичну ситуацію в безвихідь", - заявив Антоніо Марія Коста.

Він нагадав членам Ради Безпеки про те, як угандійське угрупування "Армія опору Бога" вербувала дітей, підсаджувала їх на наркотики і забезпечувала стрілецькою зброєю, якою вони вбивали навіть своїх батьків.

Зараз ви читаєте новину «У 90-ті Україна була головним постачальником зброї до Африки - ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі