середа, 28 жовтня 2009 13:54

Туркменським мусульманам заборонили хадж до Мекки

Туркменським мусульманам заборонили хадж до Мекки
Мусульмани Туркменістану в цьому році не здійснять хадж до Мекки, а відвідають з паломницькою місією ісламські святині, розташовані на території країни.

Про це у середу, 28 жовтня, повідомило агентству РІА Новини джерело в Раді у справах релігії при президентові.

Таке рішення влада Туркменістану пояснює небезпекою поширення грипу A/H1N1. При цьому на сьогоднішній день у країні не зареєстровано жодного випадку захворювання на свинячий грип.

Щорічно влада Туркменістану допомагає здійснити хадж приблизно двомстам мусульманам, надаючи літак, інші фінансові пільги, і беручи, таким чином, на себе більшу частину витрат, пов"язаних з паломництвом у святі міста Мекку і Медину в Саудівській Аравії.

Список людей, які отримають державну допомогу для здійснення хаджу, визначає Рада у справах релігії при президентові Туркменістану.

При цьому мусульмани, які не потрапили до державного списку, можуть здійснити хадж приватним чином, за свої кошти. Для здійснення хаджу паломники прибувають до Саудівської Аравії приблизно за місяць до свята Курбан байрам (свято жертвопринесення, яке святкують три дні), що цього року святкуватимуть 27, 28, 29 листопада.

Через небезпеку свинячого грипу в Туркменістані цього року прийняли рішення організувати паломництво мусульман до святинь ісламу, розташованих на території країни, і там на державному рівні відзначити Курбан байрам.

У перший день свята в одній із найшанованіших ісламських святинь Туркменістану - гробниці Ак ішана буде здійснений обряд жертвопринесення від імені президента Гурбангули Бердимухамедова, повідомляє РІА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Туркменським мусульманам заборонили хадж до Мекки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі