вівторок, 20 лютого 2024 20:02

Трудовий кодекс України можуть змінити: що відомо

Трудовий кодекс України можуть змінити: що відомо
Профспілки розкритикували проєкт Трудового кодексу. Фото: УН

Зараз розглядають новий Трудовий кодекс.

Якщо його ухвалить Верховна Рада, будуть скасовані закони "Про оплату праці", "Про відпустки", "Про охорону праці", "Про колективні договори та угоди" та інші, пише "Кореспондент.

"Нова редакція Кодексу збільшує кількість причин, через які можна звільнитися, і через які працівника можуть звільнити. Серед них мобілізація, булінг на роботі, прогули, поява на робочому місці у нетверезому стані.

Працівників зможуть звільняти без поважної причини, аргументуючи тяжким економічним становищем компанії. Але тоді доведеться попередити про це працівника не менше ніж за два місяці до звільнення та заплатити йому подвійний оклад.

"Роботодавець має право без згоди працівника замінити строки попередження, передбачені частиною другою цієї статті, грошовою компенсацією в розмірі, визначеному трудовим договором, але не менш як потрійним середньоденним заробітком за кожний робочий день зменшення строку такого попередження", - вказано у новому Кодексі.

Але таким чином заборонено звільняти вагітних жінок та мам, які виховують дітей віком до 1,5 року.

"Частина 6 статті 54 проєкту визначає, що якщо роботодавець наполягає на зміні умов трудового договору, з якими не погоджується працівник, трудовий договір припиняється на підставі та в строки, передбачені статтею 66 цього Кодексу. Наведена процедура зміни умов трудового договору на практиці може містити простір для зловживань роботодавцем, адже, як було зазначено вище, під "умовами" можна розглядати максимально широкий спектр положень трудових відносин, і в перспективі зміна навіть незначної частини з них може, де-факто, результувати у звільнення працівника, якщо він не погодиться з такою зміною", - звернули увагу юристи ГО "Трудове право".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потвора Франкенштейна. Що не так з новим проєктом Трудового кодексу

Запровадять низку умов, дотримання яких буде свідчити про наявність трудових відносин між працівником і роботодавцем:

- працівник особисто виконує роботу

- виконання роботи контролюється роботодавцем

- обсяг роботи не встановлено конкретно, але робота є постійною

- працівник підпорядковується правилам внутрішнього трудового порядку

- співробітнику надають засоби виробництва

- виплата винагороди за роботу відбувається систематично

- графік роботи зафіксований і дотримується співробітниками

- витрати, пов'язані з виконанням роботи, відшкодовуються наймачем.

Якщо виявлені хоча б три умови, такі відносини визнають трудовими.

"Не передбачається обов'язок працівника подавати трудову книжку або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, що закріплений у КЗпП зараз. Але передбачено, що роботодавець матиме право збирати інформацію про попередню роботу, що стосується трудової функції кандидата, в обсязі та порядку, що не суперечать вимогам законодавства про захист персональних даних. Особа має бути проінформована про це та матиме право на ознайомлення із зібраною про неї інформацією", - вказала керівниця практики трудового права ЮФ INTEGRITES Інна Кострицька в колонці для NV Бізнес.

Законопроєкт зміняє регулювання відпусток:

- щорічна основна оплачувана відпустка буде становити не менше 28 календарних днів (зараз - 24)

- неоплачувану відпустку для догляду за дитиною зможуть використати обидва батьки одночасно або іншим чином за погодженням між ними, на їхній розсуд

- скорочується тривалість відпустки працівникам, які мають дітей, повнолітніх сина чи доньку з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, до 7 днів (10 - у разі двох і більше підстав). Ця відпустка не переноситиметься на наступний рік

- надається визначення одинокої матері та одинокого батька. Зокрема, до їх числа не належатиме той із батьків, який самостійно виховує дитину у разі розлучення.

Проектом кодексу передбачено запровадження відповідальності роботодавця за порушення строків розрахунку з працівником у вигляді пені:

- за порушення строків виплати зарплати більш ніж на 15 днів - 0,05% суми боргу за кожен день затримки

- за невиплату з вини роботодавця належних працівникові при припиненні трудового договору сум - 0,5% невиплачених сум за кожен день затримки по день фактичного розрахунку.

У Спільному представницькому органі об'єднань профспілок сказали, що деякі норми законів та проєктів, технічно об'єднаних у проєкті Трудового кодексу не кореспондуються між собою, відрізняються за змістом, термінологією, містять багато суперечливих, неоднозначних та незрозумілих трактувань і формулювань. Є випадки скорочення рівня гарантій прав працівників. Необґрунтовано скасовується державне правове регулювання цілих блоків правовідносин між роботодавцями та працівниками. Там наголосили, що потрібно зосередитися на підготовці проєкту Трудового кодексу у редакції, що відповідатиме потребам післявоєнної відбудови економіки в контексті інтеграції України до спільного з ЄС єдиного ринку праці.

Зараз ви читаєте новину «Трудовий кодекс України можуть змінити: що відомо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі