четвер, 03 травня 2018 13:21

Третій день місто на Полтавщині сидить без сала і м'яса
5

В Миргороді на Полтавщині із прилавків зникло сало і м'ясо. Продавці оголосили забастовку
Фото: Микола Марченко
В Миргороді на Полтавщині із прилавків зникло сало і м'ясо. Продавці оголосили забастовку
В Миргороді на Полтавщині із прилавків зникло сало і м'ясо. Продавці оголосили забастовку
В Миргороді на Полтавщині із прилавків зникло сало і м'ясо. Продавці оголосили забастовку
В Миргороді на Полтавщині із прилавків зникло сало і м'ясо. Продавці оголосили забастовку

У місті Миргород на Полтавщині зникло сало і м'ясо. Продавці третій день не виходять на роботу. Невдоволені перевірками, які вимагають забивати щонайбільше 3 свині на тиждень. Цього замало для прибутку, кажуть торговці.

Про це повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

"Зараз ветеринарна служба дозволяє одному підприємцю забивати не більше трьох голів свиней на тиждень. Якщо більше - треба робити це у забійному цеху. Така норма набула чинності 4 квітня. Ветеринари посилаються на Закон України від 18 травня минулого року "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корма, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин". Ветеринари просто не дають дозвіл на продаж більшого об'єму. З трьома свиньми не вигідно торгувати. Тому ми і бастуємо, – розповів Сергій Гусаренко, підприємець. – Більше трьох свиней - це промисел. А спеціальних забійних цехів для нього у Миргороді немає. Підприємці ріжуть тварин зазвичай вдома, де облаштовують забійні майданчики із гарячою та холодною водою, морозильними камерами, столами із нержавійки".

Щоб мати дохід, треба продавати щонайменше 5-6 свиней у тиждень.

"Мушу наймати працівника, який формально може забити ще три свині. Так вийду на потрібний об'єм м'яса та сала для продажу. Але це серйозне навантаження на бюджет. Бо за працівника треба платити податок. Простіше взагалі припинити торгівлю", - продовжив Гусаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили, які продукти підробляють найчастіше

Миргород - курортне місто. Тут розташовані 4 санаторії. Щороку приймає майже 40 тис. туристів. Відпочивальники традиційно купують додому миргородське сало. Воно має спеціальну рецептуру приготування. Його запікають в соломі при певній температурі, витримують точний час. До забастовки кілограм сала коштував 80 грн.

Останні три дні м'ясні павільйони на Центральному ринку порожні. На ринку продавці розвісили мішки з-під борошна з написами: "Подякуйте уряду – Верховній Раді за знищення с\г продукції!!!" та "Уряд обмежує продаж домашньої свинини та сала". Туристи й місцеві шоковані нестачею продукції.

"Я була на відпочинку на курорті "Миргород". Завтра їду додому, прийшла спеціально на базар, щоб взяти відомого сала. А тут такий облом. Вже кілька років сюди їжджу, завжди привозила додому і колегам миргородське сало. Його не можна сплутати ні з яким", – говорить російською Людмила Хомичова, на відпочинок приїхала із Харкова.

"М'ясо зараз беру у супермаркетах. Воно нічим не відрізняється від базарного. А от сало гірше на смак. Базарне ж - запечене, пахуче - не передати словами. За що й цінують його місцеві та гості. Як сала на ринку не стало - я перейшов на індиків", - говорить член громадської ради при Миргородській райраді Євген Хрустальов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили, чому можуть подорожчати молочні продукти та солодощі

У м'ясному павільйоні працювали майже 50 продавців. За день обслуговували до 400 осіб.

Сьогодні має відбутися засідання громадської ради за участю підприємців. Планують написати звернення до влади з вимогою припинити обмеження на забій свиней.

Щоб збудувати забійний цех у місті, потрібно до 15 млн грн.

Українець 2018 року на середню зарплату може купити сала на третину менше, ніж торік. У березні минулого року міг купити 168 кг продукту. У березні 2018-го – 117 кг. Найбільше сала можуть придбати жителі Волинської і Рівненської обл – по 145 кг за середню зарплату регіону. Також Запорізької – 137 кг. Найменше - жителі Чернігівщини – 92 кг. Також Одещини, Харківщини та Херсонщини – по 94 кг.

Зараз ви читаєте новину «Третій день місто на Полтавщині сидить без сала і м'яса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі