вівторок, 30 вересня 2008 12:48

Тисячі хасидів з"їхались до Умані відзначити Новий рік

30 вересня наступає 5769 рік за єврейським літочисленням. Сьогодні молитви пройдуть у всіх українських синагогах, потім тисячі євреїв сядуть за святкові столи.

Щороку десятки тисяч паломників-хасидів зі всього світу з"їжджаються до Умані, щоб помолитися на могилі свого святого - цадика (мудреця) Нахмана Брацлавського. За переказами, Нахман (внук Ізраеля Бешта, основоположника учення єврейських ортодоксів - хасидизму) заповідав поховати себе в Умані, на згадку про євреїв, загиблих тут під час польсько-українських воєн XVII століття.

На могилі цадика хасиди зустрічають єврейський Новий рік (Рош-а-Шана) і Судний день (Йом Кипур). Десять днів між цими двома святами вони постять і моляться - вважається, що в ці дні Бог "розписує" долю для кожного єврея на майбутнє, і скромна поведінка є запорукою успіху наступного року.

Місцеві жителі вже рахують, скільки зароблять на богомольцях. Все житло в окрузі здане ще за декілька тижнів до початку свята.

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «Тисячі хасидів з"їхались до Умані відзначити Новий рік ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі