неділя, 11 серпня 2013 06:03

Тіньовий ринок вищої освіти в Україні прирівняли до нафтогазового

Тіньовий ринок вищої освіти в Україні прирівняли до нафтогазового
Олександр Савченко. Фото: tvi.ua

Усі комерційні спеціальності в Україні мають бути платними. Державне замовлення повинно бути тільки на ті спеціальності, які потрібні для фундаментальних наук, освіти та медицини.

Таку думку в ефірі телеканалу ТВі висловив ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

"Якщо ми не платимо інституту, то платимо хабарі викладачам. Насправді тіньовий ринок вищої школи величезний. Він, може, найбільший серед усіх тіньових ринків. Я порівнюю його з нафтою і газом", - зазначив Савченко.

За інформацією освітянина, у нашій державі понад 50% випускників шкіл вступають у ВНЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міносвіти скоротило держзамовлення у найкращих вишах країни

"Тут ми обігнали всіх на світі. Це марнотратство, це великі гроші. Не можемо ми навчати всіх. Не може держава навчати аудитора, айтішника – тих, хто працює на себе або згодом виїжджає за кордон. Це абсолютно неправильно", - переконаний експерт.

Крім того, говорячи про українські рейтинги вишів, він наголосив, що їм не можна довіряти.

"Наші фахівці не можуть зробити рейтинг не тільки банків, а й університетів. Тому, якщо ви хочете об'єктивно зрозуміти, хто є хто в освіті, треба йти за кордон – дивитися, як там той чи інший вуз представлений", - підкреслив Савченко.

"У нас рейтинги складають так – скільки у вас кандидатів, професорів, студентів? Більше – хороший інститут, менше – поганий. Це основний критерій в Україні", - пояснив він.

Зараз ви читаєте новину «Тіньовий ринок вищої освіти в Україні прирівняли до нафтогазового». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі