понеділок, 26 жовтня 2009 11:27

Терьохін чинить спротив підвищенню акцизів на пиво - експерт

Терьохін чинить спротив підвищенню акцизів на пиво - експерт

Головний координатор громадянської кампанії "Форум порятунку Києва" Віталій Черняховський вважає прийняття законопроектів щодо підвищення акцизів на пиво і горілку суспільно необхідними.

"Алкогольне свавілля нарешті треба обмежити, бо народ просто спивається, – зазначив він. – Десятки років акцизи трималися майже на найнижчому рівні у порівнянні з іншими країнами через діяльність лобістів у цій сфері. Вони сидять у Міністерстві фінансів, комітетах Верховної Ради, серед депутатів.

Головними противниками підняття акцизів у парламенті називає депутатів від БЮТу Сергія Терьохіна (голову Комітету ВР з питань податкової та митної політики) і Степана Глуся (колишнього директора Державного підприємства "Немирівський спиртовий завод"), "регіонала" Павла Климця (власника лікеро-горілчаного концерну "Олімп"), "нунсівця", заступника голови Української Народної Партії Олександра Слободяна (власника пивної компанії "Оболонь").

"Те, що, наприклад, ціна півлітрової пляшки пива зросте на 36 копійок – це зовсім незначне підвищення, – сказав Черняховський. – Більшість продуктів дорожчає, і ніхто ніяких демонстрацій не проводить. Бо ці гроші йдуть в кишені бариг, які мають певні види бізнесу. А тут держава хоче отримати щось своє, щоб підняти ті ж самі мінімальні зарплати і пенсії. І наривається на такий спротив з боку корупціонерів".

За його словами, подібні законопроекти дуже потрібні суспільству:

"Бо діяльність алкогольних комерсантів наносить суттєву шкоду державі, громадянам. Калічиться робоча сила. Навряд чи будь-який роботодавець захоче мати на робочому місці людину, яка зловживає алкоголем або просто п"яна зранку. Навіть келих пива – це вже зовсім інша керованість процесами. Багато студентів зараз на пари приходять під "хмельком", – зазначив експерт. – Що важливіше, інтереси ста чоловік з горілчаного та пивного бізнесу, які наживаються на людях, чи інтереси народу, який вони хочуть добити?"

Черняховський додав, що окрім підвищення акцизів і цін на алкогольну продукцію треба заборонити її рекламу, обмежити місця споживання алкоголю і встановити серйозні штрафи за нелегальну торгівлю спиртним. Черняховський сподівається, що Раді найближчим часом все-таки вдасться прийняти законопроекти щодо цього.

"Якщо буде правильна позиція, зокрема в Блоці Юлії Тимошенко, бо саме там через Терьохіна є серйозний спротив проти підвищення акцизів, то тоді вони будуть прийняті", – наголосив він.

Днями 22 парламентарі, серед яких Дмитро Ветвицький (БЮТ), Олег Ляшко (БЮТ), Павло Унгурян (БЮТ), Андрій Павловський (БЮТ), Сергій Соболєв (БЮТ), Олексій Плотніков (Партія регіонів), Василь Горбаль (Партія регіонів), Валерій Бондик (Партія регіонів), Юрій Кармазін (НУ-НС), Олесь Доній (НУ-НС), Володимир Марущенко (НУ-НС), Юрій Литвин (Блок Литвина) та інші, зареєстрували два законопроекти, що пропонують підвищити акцизний збір, внаслідок чого 0,5 літра горілки може подорожчати вроздріб більш ніж на 3 грн, а півлітра пива – на 36 коп. Якщо вдасться прийняти ці законопроекти, то вони вступлять в дію з 1 грудня цього року.

Автори обох законопроектів заявляють про надмірне споживання алкогольних напоїв у країні. За їхніми даними, пересічний мешканець України за рік випиває майже 60 літрів пива.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Терьохін чинить спротив підвищенню акцизів на пиво - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі